LGL, 5. 3. 2010

Uspeh lutkarjev LGL na Nizozemskem

Minulo sredo in četrtek (24. in 25. 2.) so po predstavi Love dolls v Amsterdamskem Bellevue teatru ljudje od navdušenja vstali na noge.
:
:

Ob bučnem aplavzu so člani ansambla LGL zaključili zadnji dve predstavi svoje dvotedenske »holandske turneje«. S predstavo Love dolls so nastopili sedemkrat: v Armsfrodru, Utrechtu, Haagu in Amsterdamu, kjer so se udeležili prestižnega festivala lutke in giba z novim naslovom Pop arts.

Predstava Love dolls je bila premierno uprizorjena na odru in z igralci Lutkovnega gledališča Ljubljana septembra 2010 kot koprodukcija z Duda Paiva Company. Avtorska ekipa na čelu z režiserjem Dudo Paivo, znamenitim nizozemskim plesalcem in lutkarjem brazilskega rodu, je z igralci našega ansambla ustvarila provokativno »ekstravagnco lepega vedenja in alternativnih načinov ljubljenja v 21. stoletju«. Duda Paiva si je v povezavi z institucionalnim gledališčem namesto komorne igre, ki zaradi omejitev v privatni produkciji označuje njegove predstave, lahko privoščil bogato ansambelsko igro na veliki scenografiji. Vizuelno bogato in dinamično prestavo dopolnjuje še v živo izvajana scenska glasba.

Lutkovno plesna gledališka provokacija, v kateri nastopajo lutke iz penaste gume (»skozi katerih žile se pretaka kri«, kot pravi Paiva), je dobila laskave ocene tudi pri strogi nizozemski  kritiki. Za LGL pa turneja pomeni enega večjih programskih in izvedbenih uspehov v zadnjem času: izvajalci so igralsko, plesno in animacijsko opravili svoje naloge izvrstno, provokativna tema in  njena poetična interpretacija pa postavlja Love dolls med zanimivejše predstave trenutne evropske lutkovne produkcije.  

Nizozemska, LGL, Amsterdam