SLG Celje, 12. 5. 2010

Urok

V SLG Celje bo v petek, 14. maja, ob 19.30 premierno uprizorjena predstava Urok (The Enchantment) po besedilu Victorie Benedictsson in v režiji Sama M. Strelca.
:
:

foto Damjan Švarc

Klasično igro Urok, v novi verziji Clare Bayley, ki je prva slovenska uprizoritev, so ustvarili prevajalec Jakob Jaša Kenda, režiser in scenograf Samo M. Strelec, kostumograf Leo Kulaš in lektorica Metka Damjan.

Igrajo: Pia Zemljič (Louise Strandberg), Lučka Počkaj (Erna Wallden), Tarek Rashid (Henrik Ryberg), David Čeh (Viggo Pihl), Renato Jenček (Gustave Alland), Ana Ruter (Lilly Wallden), Suzana Grau (Hišnica), Jagoda (Botilda), Barbara Medvešček (ga. Knutson), Minca Lorenci (gdč. Knutson), Igor Sancin (g. Moller) in Damjan M. Trbovc (Poštar).

Victoria Benedictsson (1850–1888) je pri petintridesetih letih zapustila moža, njegovih pet otrok iz prejšnjega zakona in dva svoja, se preselila v Stockholm, za seboj pustila provincialno življenje in se začela gibati v literarnih krogih. Prijateljevala je z Ibsenom in Strindbergom. Slednji naj bi po njej oblikoval značaj gospodične Julije v istoimenski drami, vplivala pa je tudi na Ibsenovo oblikovanje značaja Hedde Gabler. V Stockholmu je spoznala literarnega kritika Georga Brandesa, s katerim se je zapletla v javno in škandalozno ljubezensko zvezo. Ko jo je zapustil kot ljubimec in kot kritik (ni hotel napisati recenzije njenega romana), je leta 1888, kmalu po tem ko je končala dramo Urok, na isti dan kot je pred dvanajstimi leti umrla njena hčerka, naredila samomor. Njeno dramo, ki jo je podpisala s psevdonimom Ernst Ahlgren, so odkrili in uprizorili šele po njeni smrti leta 1910.

Ob svojem nastanku je bila drama Urok popoln škandal, saj gre v resnici za oris ljubezenske afere med Victorio in Georgom. Zgodba je nabita z erotiko in v središče dogajanja postavi Luise, izobraženo, ugledno, samsko, mlado žensko, ki živi neodvisno življenje v Parizu, kjer spozna fatalnega Gustava Allanda, znanega umetnika in ženskarja. Luise svobodno ljubezen postavi pred poroko s provincialnim bančnim uslužbencem. Strastna in nora ljubezen z Gustavom Allandom pa zanjo pomeni tragičen konec.

Režiser Samo M. Strelec uprizoritev Urok posveča spominu na Juergena Goscha.

Več o predstavi Urok si lahko ogledate na www.slg-ce.si.

Povezave:

- Samo M. Strelec na Geslu
- Samo M. Strelec na Repu