STA, 16. 8. 2011

Umetniško vodenje Drame prevzel Eduard Miler

Umetniško vodenje SNG Drama Ljubljana je v začetku avgusta prevzel gledališki režiser in nekdanji umetniški vodja več gledališč Eduard Miler. Na ta položaj je imenovan za čas mandata v.d. ravnatelja Petra Sotoška Štularja, so sporočili iz ljubljanske Drame.

foto Arhiv STA

Pravnika Petra Sotoška Štularja je na mesto v.d. ravnatelja ljubljanske Drame do imenovanja novega ravnatelja, ki bo izbran na javnem razpisu, za dobo najdalj enega leta imenovala bivša ministrica za kulturo Majda Širca, ki je s 25. majem s tega mesta zaradi zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja razrešila igralca Iva Bana.

Miler je, kot je povedal Sotošek Štular, pogodbo podpisal 15. julija. V Drami, kjer je doslej ravnatelj tudi umetniško vodil hišo, novega delovnega mesta ob imenovanju Milerja niso odpirali, je pojasnil.

Miler pa je povedal, da bo sezono 2011/12, ki jo je oblikoval še prejšnji ravnatelj Drame Ivo Ban, izpeljal tako, kot je zastavljena, saj morajo spoštovati vse sklenjene pogodbe, poleg tega je po njegovem mnenju program dober. Tudi pri pripravi sezone 2012/13 bo upošteval nekatere dogovore, ki jih je sklenil že Ban ter jih skušal izpeljati, če bo le mogoče. To so predvsem dogovori z režiserji, ki so svobodnjaki, kjer se zadeve načrtuje za dve leti naprej in ki jih, kot je dejal, "ne more pustiti na cedilu".

Verjetno bo sicer prišlo do kakšnih sprememb glede tekstov, bo pa skušal, kolikor se bo le dalo, upoštevati dogovore, ki jih je z režiserji sklenil že Ban. Prav "njegova" bi bila lahko šele sezona 2013/14, ki bi jo lahko izpeljal čisto po svoji viziji, če bo seveda ostal na položaju umetniškega vodje, je dejal.

Novega sodelovanja z ansamblom ljubljanske Drame, ki ga uvršča v špico evropskih gledaliških ansamblov, se Miler že veseli. Ker je njegov mandat vezan na mandat Sotoška Štularja, sicer ne ve, ali bo dejansko lahko oblikoval prihodnje sezone v Drami, je pa, kot je poudaril, v gledališču dogovore potrebno sklepati že za dve leti naprej, saj so režiserji, ki so najbolj iskani, že za dve leti naprej razprodani.

Eduard Miler (1950) je študij dramske umetnosti končal v Stuttgartu. Med letoma 1973 in 1981 je igral v različnih nemških in avstrijskih gledališčih, nato se je posvetil režiji. Med letoma 1988 in 1990 je skupaj s Paolom Magellijem umetniško vodil Hrvatsko narodno kazalište v Splitu. Med letoma 1990 in 1994 je bil umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, v sezonah 2009/10 in 2010/11 pa umetniški konzultant Kraljevskega pozorišta na Cetinju. Od februarja 2010 do junija 2011 je umetniško vodil Crnogorsko narodno pozorište v Podgorici.

V skoraj treh desetletjih je s številnimi slovenskimi, hrvaškimi, jugoslovanskimi, avstrijskimi in nemškimi igralskimi ansambli oblikoval niz izrazito samosvojih uprizoritev, ki se v gledalčev spomin vtisnejo z izzivalno, močno in ekspresivno režijsko poetiko. Zanje je bil tudi večkrat nagrajen. Prejel je nagrado Prešernovega sklada (1984), tri zlate lovorove vence festivala MES v Sarajevu (1986, 1989, 1999) in dve Borštnikovi nagradi (1991, 1998).

V zadnjih letih režira v večini slovenskih gledališč. V Drami je v nazadnje v sezoni 2010/11 režiral Beneškega trgovca Williama Shakespeara, ki je bil izbran v tekmovalni program letošnjega festivala Borštnikovo srečanje.