Emanat, 20. 6. 2013

Transmittance#2.5 avtorjev Maje Delak in Luke Prinčiča na U3 v Ljubljani

Vabljeni na premierno izvedbo nove edicije telematičnega in multimedijskega performansa Transmittance#2.5, avtorjev Maje Delak in Luke Prinčiča, ki bo dne 21.6.2013 ob 20.00 potekal na svetovnem spletu in v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana, v okviru 7. Trienala sodobne umetnosti, U3, v Sloveniji.
:
:

foto: Nada Žgank

Telematični performans je posebna oblika performansa na daljavo, ki ga lahko imenujemo tudi digitalni performans, spletni performans, cyberformance, novomedijski performans itd. je v povezavi s (sodobnim) plesom zacvetel v 90ih letih 20. stoletja (npr. Marko Košnik in Mateja Bučar). Kljub inovativnosti formata in njegovi relevantnosti za razvoj sodobnih uprizoritvenih praks ter možnosti, ki jih ponuja pri doseganju novega občinstva, je ta oblika performansa v našem prostoru kmalu poniknila oziroma se nikoli ni docela razcvetela.

Avtorja projekta Maja Delak in Luka Prinčič, dobitnika letošnje nagrade Liberalne akademije zlata ptica za izjemno svež preplet različnih praks s področja gledališča, plesa, glasbe in intermedijskih umetnosti, v sodelovanju z domačimi in tujimi priznanimi umetniki in strokovnjaki s področja sodobnega programja, na novo premislita možnosti in funkcije uprizarjanja na daljavo. Pri tem poseben poudarek namenita raziskovanju performativnih možnosti oddajanja in teleprezence, v cilju vključevanja spletnega občinstva kot aktivnega so-ustvarjalca predstave, pa razvijeta specifično metodo improviziranega performansa.

Na vsebinski ravni je projekt detekcija nevralgičnih točk družbe, katerih refleksija poteka v aktivnem dialogu z občinstvom, ki predstavo lahko spremlja bodisi aktivno preko svetovnega spleta ali pa v živo na lokaciji. Performans se močno opira na svobodno, odprto in prosto tehnologijo, ki je odprtokodna in katere filozofija prežema etični spekter same uprizoritve. Performans je tako dostopen vsem, ki imajo računalnik, dostop do interneta in internetni brskalnik (Firefox & Chromium priporočena). Zaradi odprte narave tehnološke platforme nekatere tehnološke elemente lahko enostavno razvijajo sami ustvarjalci uprizoritve.

Transmittance je v času razvijajoči se projekt. Poleg uprizoritev v Sloveniji so bile edicije Transmittanca v preteklih letih izvedene na različnih festivalih in (spletnih) simpozijih v Italiji, Belgiji, Avstriji, na Irskem in Hrvaškem.

S tem projektom sodelujejo pri manifestaciji »1 korak naprej, 20 korakov nazaj« s katero se obeležuje dvajsetletnica delovanja neodvisne kulturne scene v Ljubljani v letu 2013.

Dogodek si lahko ogledate na spletni povezavi: http://transmittance.emanat.si ali pa v prostorih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana.

Število sedišč za ogled performansa v živo je omejeno. V primeru, da bi se dogodka želeli udeležiti, vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite na info@emanat.si in za vas bodo rezervirali mesto.

Povezani dogodki

Jasmina Založnik, SiGledal, 29. 4. 2013
Izzivi v soustvarjanju