STA, 28. 1. 2016

Tandem Kitch vabi v kafano Stare mestne elektrarne na Prisego

V Stari mestni elektrarni bo tandem Kitch, ki ga sestavljata Lana Zdravković in Nenad Jelesijević, predstavil svoj najnovejši performans, naslovljen Prisega. Napoveduje ga misel: "Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan." Gledalci bodo priča temu, kaj se zgodi, ko dva Balkanca vzameta to dejstvo smrtno resno. Kitch vse vabita na zabavo v kafano.

Foto: Arhiv Bunker

Gostitelja performansa Prisega bosta Zdravković in Jelesijević, natakarja bosta Gal Oblak in Žan Mrhar, nastopile pa bodo tudi plesalke Teja Drobnjak, Evin Hadžialjević, Sara Janašković, Eva Lah in Tanja Sabol.

Kostume je oblikovala Mateja Fajt, zasnova prostora in svetlobe ter grafično oblikovanje so delo Kitch, med performansom pa bo slišati fragmente in obdelave pesmi različnih izvajalcev in izvajalk. Projekt je nastal v produkciji zavoda za umetniško produkcijo in raziskovanje Kitch in koprodukciji zavoda Bunker. Ponovitvi performansa bosta na sporedu še v petek in soboto.

V petek bo Prisegi sledil pogovor o projektu. Moderirala ga bo Andreja Kopač, sodelovali bodo Katarina Stegnar, Mitja Velikonja in Bojan Jablanovec. Kopač, Stegnar in Jablanovec so pri performansu sodelovali kot svetovalci. Pogovor se bo, poleg vtisov in analiz strategije kafanskega uprizarjanja, vrtel okoli pojmov spektakel, estrada, tranzicija, balkan(izacija), oblast, identiteta, piše na spletni strani Bunkerja.

Tandem Kitch deluje od leta 1999, ko sta Zdravković in Jelesijević pripravila svoj prvi performans XXX razprodaja. V svojih projektih umetnika "kontinuirano izvajata svoje bolj ali manj kičaste projekte, ki se nenehno upirajo običajnim kategorizacijam, gibajoč se med performansom, videom, teorijo, kritiko, aktivizmom in estetiko trasha", piše na spletni strani tandema.

Med številnimi projekti Kitch so Shop Till You Drop, Streets are Battlefields, Life's not Work, Por.no KITCH, Ste tretji v čakalni vrsti in Made in China. S sodelavci iz več držav sta izvedla projekt Življenje na meji med Bologno, Dunajem, Londonom in Ljubljano. Ukvarjata se tudi z izobraževanjem na področju sodobnih umetnosti.

Delovanje Kitch izhaja iz kritičnega raziskovanja, pri čemer se osredotočata na emancipatorne prakse in koncepte ter politično filozofijo, ki ima za cilj radikalno enakost. "Skozi eksperiment, ad hoc akcije, preizpraševanje in demistifikacijo vloge umetnosti želimo dojeti njen (politični) smoter in udejanjati njen emancipatorni potencial tukaj in zdaj," še piše na spletni strani tandema.

KITCH, Prisega, Stara mestna elektrarna