STA, 11. 10. 2022

Straussova mojstrovina Ariadna na Naksosu za uvod v novo sezono ljubljanske Opere

Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bo v četrtek premierno uprizorjena poznoromantična mojstrovina nemškega skladatelja Richarda Straussa Ariadna na Naksosu. Režiser in dramaturg opernega dela, ki ima prvine tako resne opere kot komedije, je Marino Blažević, ki tokrat prvič režira za ljubljansko Opero.
:
:
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Prav tako prvič bo na tem odru v vlogi Bakha nastopil mehiški tenor Luis Chapa. V vlogi Ariadne bo prvič nastopila tudi slovenska sopranistka Urška Breznik. Ariadno bo poleg nje upodobila tudi gostujoča nemška sopranistka Maida Hundeling.

Ariadna na Naksosu sicer še danes velja za eno najizvirnejših, najbolj dovršenih in privlačnih Straussovih del ter v njegovem opusu zavzema posebno mesto.

Kot je na novinarski konferenci povedal umetniški direktor ljubljanske Opere Marko Hribernik, je Ariadna na Naksosu opera za operne sladokusce. Režiser Blažević ga je dopolnil, da ni samo za operne sladokusce, je tudi predstava za gledališke sladokusce, za ljubitelje dramskega gledališča.

Po mnenju Hribernika opera tudi prinaša globoko misel za današnji čas, ki je, da je potrebno kljub razlikam, vedno v sebi iskati resnico, ljubezen, ki povezuje.

Hrvaški režiser in dramaturg prestave Blažević je še izpostavil, da je Ariadna na Naksosu velik izziv tako za režiserja kot za vse nastopajoče, a je bil "fenomenalen ansambel", tako njegovi stalni člani kot gosti, vse od začetka pripravljen na neobičajen proces, v katerem so ustvarjalci poskušali realizirati kar dve predstavi. "Zadnje dni sem dojel, da smo pravzaprav naredili dve predstavi, za ceno ene," se je pošalil režiser.

Kot je še dodal, je opera kompleksa in zahtevna, ne samo v glasbenem pogledu in zaradi petja, ampak tudi v igralskem smislu.

Tako kostumi, pod kostumografijo se podpisuje hrvaška kostumografinja Sandra Dekanić, kot glasba oziroma posamezni inštrumenti zaznamujejo posamezne like v operi, tako da samo dogajanje na odru dopolnjuje tudi orkester.

Srbski dirigent Aleksandar Marković, ki bo tokrat za ljubljansko Opero dirigiral tretjo predstavo, je povedal, da je Strasusova Ariadna eno od njegovih najljubših del. Pritrdil je režiserjevim navedbam, da je ta opera velik izziv za vse, tako za orkester kot ostale člane ansambla.

Občinstvu je tudi predlagal, da pride opero pogledat in poslušat s predznanjem o zgodbi, da bi lahko uživali v vseh podrobnosti te mojstrovine.

Tudi sopranistka Urška Breznik je izpostavila zahteven ustvarjalni proces, tako igralsko, saj ima Ariadna dva karakterja, in ponekod tudi glasovno, saj sta na primer v ariji skoraj več kot dve oktavi razpona, a ji je ta vloga kljub vsemu prirasla k srcu.

Tenorist Chapa, ki se o svoji vlogi pred premiero ni želel preveč razgovoriti, je izpostavil tehnično zahtevnost vloge, a dodal, da mu je prinesla tudi veliko zadovoljstva. Prav tako ni skrival navdušenja nad ravnijo ljubljanske Opere ter njenega ansambla. Pohvale je izrekel tudi na račun dirigenta Markovića in režiserja Blaževića.

SNG Opera in balet Ljubljana je Ariadno na Naksosu prvič uprizorila v sezoni 1957/58 v režiji Hinka Leskovška in še leta 1994 v režiji nemškega režiserja Lutza Hochstraatea.

SNG Opera in balet Ljubljana, Richard Strauss, Marino Blažević