STA, 4. 2. 2016

Sto let po usmrtitvi vohunke Mate Hari baletna predstava

Skoraj sto let po usmrtitvi nizozemske kurtizane, eksotične plesalke in najbolj znane vohunke na svetu Mate Hari so se v njeni rodni domovini odločili, da bodo zgodbo prikazali v baletni predstavi. Ta bo premiero doživela 6. februarja v nacionalni baletni hiši v Amsterdamu. Za predstavo vlada veliko zanimanje.
:
:

Amsterdamska baletna hiša / Foto: MichielverbeekNL, via Wikimedia Commons

Mata Hari, rojena leta 1876 kot Margaretha Geertruida Zelle, je bila med prvo svetovno vojno dvojna vohunka za Francijo in Nemško cesarstvo. Aretirali in na smrt so jo obsodili Francozi, ko so izvedeli, da je njihove skrivnosti posredovala Nemcem.

Pred vojno se je proslavila tudi kot ena prvih eksotičnih plesalk. V zgodovino se je zapisala kot prva ženska, ki si je drznila pred občinstvom nastopiti gola in je utrla pot striptizu.

Skrivnostno zgodbo fatalke, ki jo je leta 1931 prvič v filmu upodobila Greta Garbo, bo tokrat na baletni oder postavil direktor baletne hiše in koreograf Ted Bransen.

Skozi kalejdoskop dogodkov v življenju Mate Hari bo gledalce popeljalo kar 60 baletnih plesalcev. Večina dogajanja bo postavljena v Pariz, kjer se je sestajala z več ljubimci, med katerimi naj bi bil celo italijanski skladatelj Giacomo Puccini, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ustvarjalci predstave si želijo dogajanje predstaviti na čimbolj dinamičen način, saj je bilo takšno tudi življenje Mate Hari. Za predstavo so oblikovali 300 razkošnih kostumov.

Ted Bransen, Amsterdam