STA, 11. 5. 2012

SSG s predstavo Zlati zmaj na Hrvaško

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu bo v soboto, 12. maja, s predstavo Zlati zmaj gostovalo v Hrvaškem narodnem gledališču Varaždin. Predstava nemškega dramatika Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kiceje je doslej gostovala v Novi Gorici, v Kopru in na čedaskem Mittelfestu. Lani je bila med prvimi dobitnicami nagrade tantadruj.
:
:

foto Agnese Divo

Besedilo nemškega dramatika pripoveduje o problematiki priseljevanja na samosvoj način - z zgodbo o petih Kitajcih, ki ilegalno delajo v tajsko-kitajsko-vietnamski restavraciji v nekem zahodnoevropskem mestu, kjer se srečujejo s pripovedmi kuharjev, natakaric, gostov in sosedov.

V predstavi se je tržaški ansambel izkazal kot udaren in povezan kolektiv, obenem pa je vloge ustvaril kot serijo individualnih, celo vrhunskih igralskih dosežkov. Uprizoritev besedilo preigra pretresljivo in družbeno angažirano, z bliskovitimi igralskimi skoki v različne like in situacije. Tak način igre - sodoben v izrazu, natančen v razmisleku in razgiban v izvedbi - zahteva kompaktno, homogeno, okretno in duhovito igralsko zasedbo, je pisalo v utemeljitvi nagrade tantadruj.

V predstavi nastopajo člani ansambla SSG Romeo Grebenšek, Maja Blagovič, Lara Komar, Vladimir Jurc in Primož Forte.

Gostovanje v Varaždinu bo potekalo v okviru izmenjave; hrvaško gledališče bo v Trstu gostovalo na začetku prihodnje sezone, so sporočili iz SSG.

Varaždin, SSG Trst, Hrvaška