Mini teater, 28. 5. 2012

Sneguljčica prejela 2 veliki mednarodni nagradi

Sneguljčica Mini teatra je osvojila veliko nagrado za najboljšo predstavo festivala in nagrado za najboljšo režijo na 19. mednarodnem festivalu otroškega gledališča Subotica v Srbiji.
:
:
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras

Strokovno žirijo v sestavi Luko Paljetak, pisatelj dramaturg in režiser (Hrvaška) - predsednik, Edvard Majaron, prof. teatrolog in režiser (Slovenija) - Evgeny Ibragimov, režiser(Rusija), Oleg Zhugzhda, režiser (Belorusija) and Igor Bojović, dramatik (Srbija) enega najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu in vodilnega mednarodnega festivala otroških gledališč v Balkanski regiji je Mini teater navdušil z reinterpretacijo kultne Sneguljčice bratov Grimm, ki je prejela Grand Prix festivala za najboljšo uprizoritev v celoti in prvič v 19-letni zgodovini tega festivala nagrado odnesla v Slovenijo! Režiser predstave Sneguljčica, Marek Bečka, pa je za izvirno in humorno priredbo prejel tudi nagrado za najboljšo režijo.

Bečkove priredbe so vedno polne črnega humorja, improvizacije ter preigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa z drznimi avtorskimi pristopi oblikuje svojevrstno ostrino humorja, skozi katero se vedno znova izraža realna, predvsem pa aktualna podoba sveta. Junaki nagrajene Mini teatrove Sneguljčice zato niso več vpeti v svet čarobnega gozda, idilične narave, zastrupljenih jabolk in nadnaravnih poljubov. A brez hudobne mačehe, magičnega zrcala, hudomušnih palčkov in odrešitelja tudi tokrat, seveda, ne gre. Za izjemno animacijo lutk nagrajene Sneguljčica pa sta poskrbela Jose in Elena Volpi, češki režiser in lutkar, soustanovitelj in član znanega lutkovnega gledališča Buchty a loutky iz Prage, Marek Bečka pa v Mini teatru navdušuje tudi s predstavama Obuti maček in Mizica, pogrni se.

V okviru uradne selekcije je bilo na treh različnih lokacijah uprizorjenih 23 predstav za otoke do 18. leta iz 15 držav (Velika Britanija, Francija, Rusija, Poljska, Španija, Italija, Egipt, Čile, Romunija, Madžarska, Srbija, Hrvaška, Makedonija, Bosna in Hercegovina in Mini teater kot pomembnem predstavnik Slovenije), izbranih med 204 prijavljenimi iz 41 držav. Repertoar je bil zasnovan na visokih profesionalnih merilih, s poudarkom na raznovrstnosti oblike in pristopa in lutkarskem gledališkem izrazu, s premišljeno dodelanim programom in visokimi zahtevami pa je sodelovanje na festivalu omogočeno res le najboljšim.

Mini teater je na enem najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu, ki je za svoj izjemen doprinos otroškemu gledališču in kulturi leta 2005 prejel tudi Vukovo nagrado, v prepolni kinodvorani izven konkurence nastopil kot gost lutkovni mojster, tudi s prvo virtualno lutkovno predstavo na svetu, Palčica. Igralec in režiser predstave ter direktor Mini teatra, Robert Waltl, pa je imel v okviru mednarodnega projekta »Puppet Nomad Academy 3«, katerega nosilec je Mini teater, tudi izvirno in zanimivo predavanje na temo Virtualno lutkarstvo - modna muha ali prihodnost? Večletne izkušnje prepletanja računalniške animacije v večkrat nagrajeni lutkovni oziroma gledališki predstavi Palčica, je Robert Waltl primerjal s svojimi večdesetletnimi bogatimi izkušnjami v klasičnem lutkarstvu. Dogajanje v virtualnem računalniškem okolju, ko pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja, predstavlja namreč pomembno kreativno okolje, ki navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo. Komunikacija med platnom in najmlajšimi pa navdušuje tako starše kot tudi stroko.

Subotica, Mini teater, Vukova nagrada, Mednarodni festival otroškega gledališča, Srbija

Povezani dogodki