SMG, 20. 8. 2013

Slovensko mladinsko gledališče pred gostovanjem v Washingtonu

Slovensko mladinsko gledališče bo v spremljevalnem programu razstave Djagilev in Ruski balet 1909 ― 1929: ko je umetnost plesala z glasbo v National Gallery of Art v Washingtonu petkrat odigralo predstavo Zadnji ples Nižinskega po drami Normana Allena.
:
:
foto Primož Lukežič
foto Primož Lukežič
foto Primož Lukežič

Do 6. oktobra 2013 je v National Gallery of Art v Washingtonu na ogled razstava Djagilev in Ruski balet 1909 ― 1929: ko je umetnost plesala z glasbo. Ruski balet pod vodstvom impresarija Sergeja Pavloviča Djagileva (1872―1929) je ena izmed najbolj inovativnih plesnih skupin 20. stoletja, ki jo na razstavi predstavlja 135 originalnih eksponatov, in sicer kostumov, maket za scenografije, slik, risb, kipov, fotografij, plakatov za predstave itd. V National Gallery of Art so pripravili tudi vrtno kavarno Ballets russes, ki obiskovalce kulinarično popelje v čase te legendarne plesne skupine.

Sergej Pavlovič Djagilev, impresario extraordinaire, je ena izmed najpomembnejših osebnosti v umetnosti 20. stoletja. Bil je namreč izjemno izobražen na različnih področjih umetnosti, predvsem pa človek z vizionarskim okusom za umetnost. Sredi 90. let 19. stoletja se je najprej ukvarjal z likovno umetnostjo, pisal je kritike in postal zbiratelj, organiziral je razstave in v Sankt Peterburgu ustanovil nadvse napredno revijo za umetnost Mir iskusstva (Svet umetnosti), ki je izhajala med letoma 1898 in 1904. Leta 1906 je pripravil zelo odmevno razstavo ruske umetnosti v Parizu, leta 1908 je pripravil prvo izvedbo opere Boris Godunov zunaj Rusije, in sicer v Pariški operi. Leta 1909 je v Parizu organiziral sezono ruskega baleta in opere, kar je pomenilo tudi rojstvo njegove plesne skupine Ballets russes (Ruski balet).

V delovanje skupine je skrajno požrtvovalno vlagal vsa svoja sredstva, ki jih je pridobival od petičnih donatorjev in z gostovanji po vsem svetu. Ruski balet je ena od najvplivnejših baletnih skupin 20. stoletja. Pod vodstvom Djagileva je radikalno spremenila naravo baleta: njegovo vsebino, način gibanja, koreografski slog, razumevanje odrskega prostora, uporabo glasbe, scenografije in kostumografije, celo plesalčevo fizično pojavnost. Tako je odločilno prispevala k rojstvu sodobnega baleta. Za skupino so koreografirali Fokin, Nižinski, Nižinska, Massine in Balanchine. Koreografije Les Sylphides, Ognjeni ptič, Petruška, Favnovo popoldne, Les Noces, Apollo in Izgubljeni sin živijo še danes. Djagilev je k sodelovanju povabil pomembne umetnike, kot so skladatelji Stravinski, Debussy, Ravel in Prokofjev, likovni umetniki Picasso, Braque, Matisse in Derain ter pesnika Hofmannsthal in Cocteau.

National Gallery of Art je v bogat spremljevalni program k razstavi vključila tudi pet ponovitev predstave Zadnji ples Nižinskega Slovenskega mladinskega gledališča. Predstava po drami Normana Allena v režiji Marka Mlačnika, v kateri genialnega baletnika Vaclava Nižinskega, ki se je skupini Ruski balet pridružil leta 1909, igra Primož Bezjak, bo od 26. do 30. avgusta 2013 na ogled v gledališču Mead Theatre Lab at Flashpoint v Wasingtonu. Gostovanje predstave v Washingtonu organizira CulturalDC, Slovensko mladinsko gledališče pa se za podporo pri izvedbi gostovanja zahvaljuje tudi Mestni občini Ljubljana, Ministrstvu za kulturo RS, Ministrstvu za zunanje zadeve RS, Veleposlaništvu republike Slovenije v Washingtonu in podjetju LL Grosist.

Povezave:

 

Washington, SMG, ZDA

Povezani dogodki