SMG, 26. 10. 2009

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE s predstavo KEKEC na 49. MESS-u

V Sarajevu se je 16. oktobra začel 49. mednarodni gledališki festival MESS, ki se bo končal 26. oktobra.
:
:

Odprla ga je argentinska režiserka Constanza Macras s predstavo Pekel na zemlji. Festival gosti več kot petsto umetnikov in gledaliških strokovnjakov iz trinajstih držav sveta.

Edina predstava iz Slovenije na letošnjem MESS-u je Kekec, ki ga je v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) režiral in koreografiral Branko Potočan; po zgodbi Josipa Vandota je besedilo napisala Draga Potočnjak, Pehtino besedilo pa Olga Grad. Poleg Potočnjakove in Gradove v predstavi igrajo tudi Ivan Peternelj, Matej Recer, Romana Šalehar in Dušan Teropšič v naslovni vlogi. SMG bo predstavo v nedeljo, 25. 10., odigralo najprej v Zenici, v ponedeljek, 26. 10., pa v Sarajevu.

Festival, ki je tekmovalnega značaja, ima štiri programske sklope: Svet, Otroci, Srednja Evropa in festivalske premiere. Njegov program ocenjuje tudi občinstvo. Med predstavami, ki so bile odigrane do 20. oktobra, trenutno v otroškem programu vodi Obuti maček Charlesa Perraulta v režiji Draga Buke in izvedbi Gledališča mladih Sarajevo, v okviru sekcije Srednja Evropa je v vodstvu predstava Zver na luni v režiji Dina Mustafića in izvedbi Mostarskega gledališča mladih, v okviru programa Svet pa predstava »Dobe ... Letni časi« v režiji ruskega režiserja makedonskega rodu Ivana Popovskega in izvedbi Gledališča glasbe in poezije »Elena Kamburova«.