SMG, 24. 9. 2010

Slovensko mladinsko gledališče častni gost 35. festivala MOT v Skopju

Slovensko mladinsko gledališče se bo s kar dvema uprizoritvama predstavilo na jubilejnem, 35. mednarodnem festivalu Mlad otvoren teatar (MOT), ki med 18. in 26. septembrom pod motom Opogumi se in sanjaj (Osmeli se da sonuvaš) poteka v Skopju.

Na fotografiji Amado mio: Ivan Peternelj in Blaž Šef / foto: Matej Peternelj

MOT je najpomembnejši makedonski gledališki festival, ki sta ga leta 1975 ustanovila današnji center za kulturo mladih Dom na mladite in člani skopske Filološke fakultete v želji, da bi pripomogli k preoblikovanju polja gledališča, vzpostavili nove kriterije in vrednote ter podprli mlade dramatike pri njihovem iskanju novega občinstva in nove gledališke občutljivosti.

Na njem se je do danes zvrstilo že okoli štiristo predstav iz vse Evrope, ZDA, Kanade, Venezuele, Indije, Japonske, Koreje in Malija …

V letošnjem bogatem mednarodnem programu, ki ga bodo spremljale delavnice, pogovori in razstave, omenimo predstave Libido Scienti Pascala Ramberta, Saloma v izvedbi Istrskega narodnega gledališča v režiji Damirja Zlatarja Freyja, Sen kresne noči v režiji Litovca Oskarja Koršunovasa ter Belo kot jasmin in Majhno, majceno, oboje v režiji Eugenia Barbe, med makedonskimi predstavami pa Kavkaški krog s kredo v režiji Martina Kočovskega, Gospodično Julijo v izvedbi Turške drame iz Skopja, Pogovor s Spinozo režiserke Zoje Buzalkovske in multimedialno "3327" (Devet knjig Nikole Tesle) Zlatka Slavenskega.

Slovensko mladinsko gledališče je na MOT-u bolj ali manj reden gost že od leta 1982, ko smo se tam prvič predstavili z legendarno Misso in a minor. Skoraj vsako leto je potem sledila kakšna predstava, tako da smo jih do letos nanizali že 29, z gostovanjem Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića in Amado mio Ivana Peternelja pa bomo prestopili magično mejo tridesetih.

Na fotografiji Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!: Matej Recer, Matija Vastl, Uroš Kaurin, Primož Bezjak, Dario Varga / foto: Žiga Koritnik

Najobsežnejšo prestavitev smo Makedoncem pripravili leta 1984, ko smo se v Skopju zadrževali teden dni in odigrali kar štiri predstave: Šeligovo Ano v režiji Dušana Jovanovića, avtorski projekt Vita Tauferja Jaz nisem jaz, Kocbekov Strah in pogum v režiji Janeza Pipana in Ajshilove Peržane, kot jih je ugledališčil Ljubiša Ristić. Prav ob slednjih smo doživeli eno lepših gostovalnih gledaliških izkušenj sploh: predstavo smo igrali na zunanjem ambientalnem prizorišču, a v zelo neugodnih vremenskih razmerah. Obilne padavine so onemogočile električno razsvetljavo, tako da smo celotno predstavo odigrali zgolj ob svetlobi bakel. Še več, dodobra je namočilo tudi občinstvo, ki pa je neomajno vztrajalo do konca in igralce nagradilo z ovacijami.

Zvestobo in požrtvovalnost skopskega občinstva je Mladinsko znalo ceniti in se mu po svoje oddolžiti, saj smo v Skopje prihajali s svojimi najboljšimi in najodmevnejšimi predstavami, pa tudi v najbolj težavnih razmerah, na primer med vojno na območju nekdanje Jugoslavije, ko je morala scenografija iz Ljubljane do Skopja potovati prek Romunije in Bolgarije.

Tudi zato bo na letošnjem, 35. MOT-u SMG častni gost festivala. Poleg tega, da bomo 26. septembra odigrali svoji novi mednarodni uspešnici, najprej Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića, takoj za tem pa Amado mioIvana Peternelja po Pasolinijevih romanih, nam bo posvečena posebna predstavitev, kot gledališču, ki je najmočneje zaznamovalo festival, pa nam bodo podelil tudi zlato plaketo.

Več o festivalu na: http://www.mot.com.mk/

Skopje, MOT, SMG