STA, 6. 5. 2010

Slovenski gledališčniki na festivalu malih odrov

Na Reki do 11. maja poteka 17. mednarodni festival malih odrov na Reki. Na njem bodo nastopili tudi slovenski gledališčniki.
:
:

Od blizu / foto Damjan Švarc

Člani Slovenskega narodnega gledališča iz Maribora bodo 7. maja odigrali predstavo Od blizu, Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane bo na festivalu gostovalo 10. maja s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine.

Od blizu Patricka Marberja je igra o sodobnih partnerskih odnosih, ki je bila premierno izvedena februarja letos. Režijo podpisuje Dino Mustafić. V njej se štirje protagonisti - striptizeta Alice, pisatelj Dan, zdravnik Larry in fotografinja Anna - zapletajo v ljubezenske zgodbe, kjer ne manjka ljubosumja, maščevanja, moških kapric, ženske muhavosti, seksa in laži.

Od blizu, ena najuspešnejših dram na temo razmerij, je križišče štirih tragikomičnih zgodb, ki so predstavljene kot duhovit, neustavljivo privlačen, romantičen, resničen in silno nevaren dokument o sodobnih partnerskih odnosih, je zapisano na spletni strani SNG Maribor. V predstavi, ki bo v okviru festivala gostovala v reški Filodrammatici, nastopajo Eva Kraš, Matevž Biber, Branko Jordan in Nataša Matjašec Rošker.

Predstava hrvaškega režiserja mlajše generacije Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je bila v Slovenskem mladinskem gledališču premierno izvedena marca letos. Kot je zapisano na spletni strani gledališča, Frljić, čigar režije segajo od uličnih performansov pa do uprizoritev v narodnih gledališčih in od otroških predstav do takih, ki so mladoletnim odsvetovane, s svojimi provokativnimi in šokantnimi uvidi v sodobno družbeno realnost občinstva nikoli ne pusti hladnega.

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine / foto Žiga Koritnik

V predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine igrajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga in Matija Vastl. Predstava bo v okviru festivala malih odrov izvedena v Hrvaškem kulturnem domu v Sušaku.

Mednarodni festival malih odrov na Reki je v ponedeljek odprla predstava Derviš in smrt Beograjskega narodnega gledališča. Čeprav so letos imeli za tretjino manj denarja, so organizatorji obdržali visoke programske kriterije. Poudarek letošnjega festivala je na mlajših režiserjih, med starejšimi sta le Egon Savin in Paolo Magelli. Dve predstavi je postavila mlada hrvaška režiserka Anica Tomić - z Zagrebškim mladinskim gledališčem predstavo Oprostite, se vam lahko opravičim? in z reškim HKD teatrom predstavo Menažerija.

Na festivalu sodeluje enajst gledališč s Hrvaške, iz Slovenije, Srbije, BiH in Gruzije. Festival se bo zaključil s podelitvijo nagrad za najboljšo predstavo in posamezne umetniške dosežke.

Male scene, Reka, SNG Maribor, SMG, Hrvaška