SNG Nova Gorica/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 22. 4. 2020

Slovenska gledališča na spletu: SNG Nova Gorica

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je tokrat pripravila pregled spletnih aktivnosti SNG Nova Gorica.
:
:

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

SNG Nova Gorica v želji, da bi vaše dneve napolnilo s kakovostnimi kulturnimi vsebinami, na spletu in družbenih omrežjih ob torkih, četrtkih in sobotah objavlja arhivske posnetke gledaliških predstav. Seznam doslej objavljenih predstav je že precej obsežen, na spletu si lahko ogledate uprizoritve:

V naslednjih dneh bodo objavili še nekaj novih posnetkov. Spored predstav je objavljen na spletni strani gledališča.

V novogoriškem gledališču so na Facebooku objavili pobudo, s katero so gledalce povabili h glasovanju, katere predstave si želijo še ogledati na spletu. Največ glasov so prejele predstave Pašjon avtorja Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper, Peter Kušter v režiji Ivane Djilas (obe sta že bili na sporedu) in Beraška opera Bertolta Brechta v režiji Vita Tauferja, ki jo bodo predvajali v nedeljo, 26. aprila.

S pobudo "Cankar za maturante" pa želijo priskočiti na pomoč pri učnih pripravah na eno najpomembnejših prelomnic v življenju, zrelostni izpit. Da bi dijakom olajšali učenje na daljavo in zahtevne priprave na maturo, so v arhivu odprli dostop do vseh tistih dram Ivana Cankarja, ki jih je uprizorilo SNG Nova Gorica in ki so zajete v pripravo na splošno maturo iz slovenščine 2020. Od 15. aprila si je na spletu mogoče ogledati naslednje predstave: Za narodov blagorKralj na BetajnoviPohujšanje v dolini šentflorjanskiHlapci in Lepa Vida.

Za najmlajše pa igralci novogoriškega gledališča ob ponedeljkih, sredah in petkih berejo pravljice po izboru Goriške knjižnice Franceta Bevka. Posnetki branj so dostopni na družabnih omrežjih (FB in Instagram) ter na spletni strani www.sng-ng.si.

Koronavirus, SNG Nova Gorica