MGL/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 23. 4. 2020

Slovenska gledališča na spletu: Mestno gledališče ljubljansko

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je tokrat pripravila pregled spletnih aktivnosti Mestnega gledališča ljubljanskega.
:
:

Foto: Arhiv MGL

Čeprav je gledališka zavesa spuščena, v Mestnem gledališču ljubljanskem niso pozabili na svoje občinstvo. Na MGL-jevem YouTube kanalu so odprli spletni arhiv s predstavami iz preteklih sezon. Povezave na posamezne predstave sproti objavljajo tudi na spletni strani pod imenom ''Gledališče na spletišče''.

Na YouTube kanalu so doslej objavili posnetke muzikala Trač avtorjev Gašperja Tiča in Davorja Hercega v režiji Jake Ivanca, predstav Peer Gynt (a. Henrik Ibsen) in Frankenstein (a. Žanina Mirčevskav režiji Eduarda Milerja, predstave Menjava straže avtorja in režiserja Nejca Gazvode, uprizoritve Nevihta (a. Aleksander Nikolajevič Ostrovskiv režiji Jerneja Lorencija, predstave Iz junaškega življenja meščanov (a. Carl Sternheimv režiji Aleksandra Popovskega, komedije Vitez čudes (Lope de Vega), predstave Svetovalec avtorja Mileta Koruna in režiserke Nine Rajić Kranjac, avtorskega projekta Jerneja Lorencija Sen kresne noči (posnetek 1. in 2. dela) in komedije Prevare (a. Jera Ivanc) v režiji Jake Ivanca. Obljubljajo tudi povabilo k ogledu Molièrovega Žlahtnega meščana v režiji Eduarda MilerjaShakespearovega Othella v režiji Jerneja Lorencija in drame Don Juan se vrne iz vojne (a. Ödön von Horváth) v režiji Dušana Jovanovića.

Ker se je ustaljeni način izobraževanja čez noč zamenjal za pouk na daljavo, so v MGL pripravili možnost virtualnega obiska predstav za dijake. V sodelovanju z ustvarjalci uprizoritev so se odločili, da slovenskim srednješolcem omogočimo ekskluziven brezplačni ogled arhivskih posnetkov Cankarjeve satirične komedije Za narodov blagor v režiji Matjaža Zupančiča, ki je premiero doživela letos, in drame Simone Hamer Samorastniki, nastale po motivih Prežihovega Voranca in krstno uprizorjene novembra 2015. Dijaki si bodo posnetka predstav lahko ogledali v dveh terminih.

Na spletu je zaživela tudi pobuda Brez maske, v okviru katere gledališka dramaturginja Ira Ratej vodi pogovore s člani igralskega ansambla MGL. Na socialnih omrežjih si tako lahko ogledate intervjuje z Matejem PucemKarin Komljanec in Ivo Krajnc Bagola, naslednja sogovornika pa bosta Uroš Smolej in Mojca Funkl. Na povabilo TV Slovenija igralci berejo poezijo v oddaji Dobro jutro, posnetki branj so objavljeni tudi na družabnih omrežjih.

Med 20. in 25. aprilom bodo pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru s celotedenskimi spletnimi aktivnostmi obeležili svetovni dan knjige. Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru je letos zaradi izrednih razmer prestavljen na konec pomladi ali začetek jeseni, svetovni dan knjige pa bodo počastili s festivalom na spletu, na katerem bomo sodelovali tudi slovenski gledališki založniki, med njimi tudi Knjižnica MGL. Ob tej priložnosti bo izšla druga, dopolnjena izdaja knjižne uspešnice Prostori igre scenografke in arhitektke Mete Hočevar.

MGL, Koronavirus