SNG Nova Gorica / STA, 19. 5. 2011

sKurt

Danes, 19. maja 2011 ob 20. uri na malem odru SNG Nova Gorica premierno predstava Dimitrija Vojnova SKURT v režiji Luke Martina Škofa.
:
:

Foto atelje Pavšič Zavadlav
Leto 1994. Seattle. Mesto dežja. Mesto, kjer ni nihče kul. Kjer se fura striktna antišmekerska politika. Kjer je Kurt Cobain lahko postal rock zvezda. Niti njemu, oziroma še najmanj njemu, ni jasno, kako mu je to uspelo – ko pa je po srcu punker. Zato po dveh izdanih ploščah, In Utero in Nevermind, pripravlja spremembo zvoka. Neke vrste kontemplativni rock, brez refrena, dolge kitice, dosti ponavljanja. Njegova založba terja ravno nasprotno: močnejše kitare in refren. Z drugimi besedami: hit! Kurtova želja po iskreni osebni izpovedi se stepe z interesi industrije. Kurta ne zanimajo več upor proti sistemu, kritika družbe, ideologija … zanima ga samo še človek. Rad bi ljudi pogledal od blizu: njihove lase, kožo, zobe, oči … To pa mogoče sploh ni več rock ’n’ roll. Ni več glasba upora, nad katero so, po črnski rap glasbi, monopol prevzeli belci, ker so v njej odkrili veliko industrijsko nišo, v kateri je Kurt kokoš, ki nese zlata jajca. In ker kokoš ne nese več jajc, skuje »industrija« zaroto. Kurt se znajde v heroinski halucinaciji, ki postaja vse resničnejša, ujet med na steno razpeta trupla, obsesivne fane, posesivne menedžerje in fantomsko ženo Courtney Love, ki mu je edina blizu. Priča smo poslednjim dnevom Kurta Cobaina, rok malika, ki je mnogim spremenil življenje, najbolj pa sebi samemu. Do konca je namreč menil, da je boljše zgoreti kot zbledeti.Drama, ki jo bodo radi gledali tako Cobainovi fani kot tudi ostali, je prvenec mladega srbskega avtorja Dimitrija Vojnova. Prvič je bila uprizorjena leta 2004 v Ateljeju 212 v Beogradu, kjer se z velikim uspehom igra še danes. Leta 2006 so jo nato postavili tudi v sarajevskem Komornem teatru 55 in na tretjem programu hrvaškega radia. Vojnov je sicer filmski kritik za dnevne časopise in revije, piše scenarije in dela kot dramaturg pri projektih televizije Pink.

***   
Predstava o splošni človeški stiski, konfliktu med kreativnim hotenjem na eni in marketinškimi zahtevami na drugi strani je moderno srbsko gledališko delo, je na včerajšnji novinarski konferenci pred današnjo premiero povedal Škof. Umetniška vodja SNG Nova Gorica Ira Ratej je dodala, da je skušal režiser iz sicer modernega gledališkega teksta v žanru kriminalke, primernega za "revna" gledališča, napraviti "veliko odrsko postavitev z genialno sceno".

O predstavi je avtor Dimitrije Vojnov dejal, da je nastala brez velikih pričakovanj, v beograjskem gledališču Atelje 112 pa so jo nato igrali kar pet sezon. Tudi v Novi Gorici pričakujejo, da bo predstava pritegnila predvsem mlade, ki sicer ne obiskujejo gledališča. "Zato, ker je tudi v Novi Gorici doma rockerska duša, upamo, da bo predstava dobro sprejeta med gledalci," je še dejala Ratejeva.

***
Dimitrije Vojnov
sKurt

Režiser Luka Martin Škof
Prevajalec Gregor Fon
Dramaturška sodelavka Martina Mrhar
Lektor Srečko Fišer
Scenograf Miha Knific
Kostumografka Nadja Bedjanič
Avtor glasbe Matej Končan Kleemar
Oblikovalec luči Samo Oblokar

Igrajo
Kurt Cobain - Kristijan Guček
Courtney Love - Helena Peršuh
Pete - Iztok Mlakar
Barry - Ivo Barišič
Kelly - Maruša Kink k.g.
Louis - Blaž Valič
Nastopa tudi - Vladimir Hmeljak

Povezave: