STA, 23. 5. 2023

Skupina La Fura dels Baus junija v poletnem gledališču Križank z dvema spektakloma

Festival Ljubljana bo konec junija v poletnem gledališču Križank gostil špansko gledališko skupino La Fura dels Baus s predstavama Pastorala za planet in Biti ali ne biti, ki bo v Ljubljani doživela svetovno premiero. Skupina, znana po uporabi nenavadnih prizorišč in tehničnih sredstev, napoveduje spektakel, v katerega bo vključeno tudi občinstvo.
:
:

Foto: Urška Bračko

Obe predstavi, ki bosta na festivalu uprizorjeni dvakrat, je na novinarski konferenci predstavil umetniški vodja skupine Carlus Padrissa, ki se z delom ekipe mudi v Ljubljani na pregledu prizorišča. Kot je povedal, so odkrili še nekaj dodatnih možnosti, ki jih bodo upoštevali, zlasti pri predstavi Biti ali ne biti, ki je še v nastajanju. Poudaril je, da sta si predstavi zelo različni. Prestava Biti ali ne biti, ki bo premierno na ogled 26. junija, bo večdimenzionalna, poleg občinstva, ki bo vpeto v dogajanje, bo pomembno vlogo imel tudi video.

Za video del predstave bo poskrbel Jose Ignacio Vaalina Fratini, ki je povedal, da metodo z uporabo videa v predstavah razvijajo že deset let in da so s tovrstnimi predstavami, ki se jih je nabralo skoraj deset, že gostovali po vsem svetu.

Izrazito interaktivna predstava, katere naslov je povzet po Shakespearovi tragediji Hamlet, se vsebinsko nanaša na razmišljanje o vrednosti življenja in mogočnosti smrti. "Kombinacija interaktivnega gledališča in avdiovizualnih vsebin raziskuje občutke strahu in nelagodja današnjih ljudi," so zapisali organizatorji festivala.

Pastorala za planet, ki bo na sporedu 29. in 30. junija, pa temelji na glasbi. Skupino La Fura dels Baus bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija. Predstava, ki je premiero doživela leta 2020 tik pred epidemijo, je svojevrstna različica Beethovnove Simfonije št. 6, Pastoralne, ki jo je Padrissa režijsko preoblikoval in premešal skladbami drugih skladateljev Antonina Reiche, Carla Marie von Webra, Juliusa Rietza ter Felixa Mendelssohna in skladateljice Fanny Mendelssohn. Osrednja tema bo ekologija in okoljski problemi, na katere je, kot je povedal Padrissa, opozarjal že sam Beethoven.

Kot posebnost predstave je režiser omenil aplikacijo za pametne telefone, ki jo bodo ponudili gledalcem pred predstavo in s pomočjo katere bodo lahko usmerjali njen proces in si lahko celo izbrali zaključek. Ustvarjalci imajo namreč pripravljeni dve njegovi različici, je pojasnil.

Svoj koncert je predstavil tudi Tomaž Domicelj, ki mu bo posvečena letošnja Poletna noč, na sporedu bo 20. junija. Kot je povedal, bo nastopilo 20 glasbenih izvajalcev s prav toliko njegovimi skladbami, od katerih bodo samo tri izvirne, vse druge bodo izvedene v novih priredbah. Sam bo na odru, kot je dejal, odpel "le pesem in pol", večer pod naslovom Srečen dan bo vodila Miša Molk.

Španija, Festival Ljubljana, La Fura dels Baus, Biti ali ne biti, Pastorala za planet