STA, 3. 10. 2023

Sklad Staneta Severja objavil razpis za nagrade

Sklad Staneta Severja je objavil razpis za Severjeve nagrade. Ta vključuje dve nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih, nagradi za igralsko stvaritev študenta dramske igre ali skupinsko delo študentov ter dve nagradi na področju ljubiteljskega gledališča, in sicer nagrado za igralsko stvaritev in nagrado za življenjsko delo.
:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Nagrade bodo 53. po vrsti podelili 17. decembra v Škofji Loki, zanje pa lahko kandidirajo igralke in igralci z igralskimi stvaritvami, odigranimi v premiernih uprizoritvah od 15. septembra 2021 do 15. septembra 2023.

Za nagrade za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih lahko kandidate predlagajo poklicna gledališča, poklicna izveninstitucionalna gledališča, poklicne gledališke skupine, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, odbori združenja v posameznih gledališčih ali posameznik.

Za nagrado za igralsko stvaritev študenta dramske igre ali skupinsko delo študentov lahko kandidate predlagajo Akademija za gledališče, radio, film in televizijo ali posameznik.

Za nagrade za igralsko stvaritev in življenjsko delo v ljubiteljskih gledališčih pa lahko kandidate predlagajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, zveze kulturnih društev, gledališka kulturna društva in skupine ali posamezniki iz Slovenije in zamejstva.

Predloge zbirajo do 6. oktobra

Severjeve nagrade nosijo ime po legendarnem igralcu Stanetu Severju. Vsako leto jih podelijo decembra v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo.

Severjeva nagrada, Sklad Staneta Severa