STA, 19. 12. 2011

Severjeve nagrade v znamenju obletnice Šentjakobskega gledališča

Letošnji Severjevi nagradi za igralske dosežke v poklicnih gledališčih prejmeta Matjaž Tribušon iz SNG Drama Ljubljana in Romana Šalehar iz Slovenskega mladinskega gledališča. Za dosežke v ljubiteljskem gledališču je nagrajen Mario Dragojević iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, nagrado za študenta dramske igre pa je prejel Jure Kopušar.
:
:

November, na fotografiji Matjaž Tribušon / foto Peter Uhan

Če se Škofja Loka ponaša z eno najstarejših predstav, namreč Loškim pasijonom, pa za najstarejše ljubiteljsko gledališče v Sloveniji velja Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki letos praznuje 90-letnico delovanja, je pred podelitvijo Severjevih nagrad povedal predsednik upravnega odbora Sklada Staneta Severja Aleš Jan in s tem napovedal eno izmed podeljenih nagrad.

Severjevo nagrado za dosežke v slovenskem ljubiteljskem gledališču je žirija podelila ravno Mariu Dragojeviću iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana in sicer za vlogi Adenoida Hynkla oziroma Brivca v Malem diktatorju Andreja Jakliča in Tijane Zinajić ter za Agadorja v Tičji kletki v priredbi in režiji Gašperja Tiča. Malega diktatorja so po podelitvi ob obletnici gledališča tudi uprizorili na deskah Loškega odra.

Med nominiranimi poklicnimi igralci je žirijo v sestavi Damjana Černe, Branko Šturbej, Tea Rogelj, Alenka Bole Vrabec in Staša Mihelčič, najbolj prepričal Matjaž Tribušon, igralec SNG Drama Ljubljana, in sicer z vlogo Charlesa Smitha, moškega v obleki, sicer predsednika ZDA v politični farsi November avtorja Davida Mameta.

Med nominiranimi igralkami je s svojimi vlogami kot poklicna igralka žirijo najbolj prepričala Romana Šalehar iz umetniškega ansambla Slovenskega mladinskega gledališča, in sicer z vlogo Regan v Shakespearovem Kralju Learu in vlogo Angelike Seibert v Mefistu Žanine Mirčevske po predlogi romana Klausa Manna, so zapisali v obrazložitvi.

Severjeva nagrada za stvaritve študentov dramske igre je letos pripadla Juretu Kopušarju za vlogo Tartuffa v istoimenski Molierovi komediji, ki jo je zasnoval v šestem semestru AGRFT v Ljubljani.

Upravni odbor Sklada Staneta Severja je razpis za nagrade objavil 23. septembra, zanje pa so se lahko potegovale vloge v premiernih uprizoritvah v času od 30. septembra 2010 do 30. septembra 2011.

Leta 2010 so Severjeve nagrade dobili: za igralske dosežke v poklicnih gledališčih Nataša Matjašec Rošker iz SNG Drama Maribor in Renato Jenček iz Slovenskega ljudskega gledališča Celje, za dosežke v ljubiteljskem gledališču pa Mira Rebernik Žižek iz kulturnega društva Ivan Kaučič - Ljutomer. Nagrado za študenta dramske igre je prejel Žiga Udir.

***
Tudi Ribnica na Pohorju ohranja spomin na igralca Staneta Severja
Igralec Stane Sever (1914-1970), svoj čas vodilni igralec ljubljanske Drame, je zadnjič nastopil 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju z monodramo Krotko dekle Fjodora Mihajloviča Dostojevskega.

Vse odtlej KUD Stane Sever Ribnica na Pohorju v sodelovanju s šolo, občino in območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi pripravlja prireditev v spomin na igralca, ki je svojo bogato igralsko pot sklenil na Pohorju.

Na petkovi prireditvi so nastopili domači pevci in otroška folklorna skupina, v goste pa je z gledališko predstavo, ki je stalnica Severjevih dni v Ribnici, prišlo Kulturno društvo Domovina Koper. Gostje so nastopili s komedijo Ali ženske kdaj odnehajo? avtorice Edite Frančeškin.

KUD Stane Sever Ribnica je ob letošnji 125-letnici delovanja izdal bilten, v katerem je prikazana zgodovina delovanja društva, o kateri je bilo govora tudi na sobotni prireditvi. Bilten so že konec oktobra prejela vsa gospodinjstva v Ribnici, je povedal predsednik KUD Stane Sever Jožef Zapečnik.

Severjeva nagrada, Matjaž Tribušon, Romana Šalehar