STA, 6. 5. 2021

Septembra bodo po letu in pol odprli gledališča na Broadwayu

Broadway bo s prvimi predstavami postregel 14. septembra, ko bodo slovita newyorška gledališča po letu in pol zaprtja ponovno odprli. V tem tednu bodo že začeli prodajati vstopnice za predstave. Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo po poročanju britanskega BBC napoveduje, da bodo gledališča lahko delovala s polno zasedenostjo sedežev.

Foto: Pixabay

Na tisoče delavcev in igralcev je izgubilo delo v gledališčih na Broadwayu, ko so le-ta marca lani zaradi pandemije covida-19 zaprla vrata. Cuomo je ponovno odprtje pozdravil z objavo na Twitterju, kjer je zapisal, da je "Broadway pomemben del identitete in gospodarstva naše zvezne države".

New York sicer še v tem mesecu načrtuje odpravo večine omejitvenih ukrepov, na Broadwayu pa potrebujejo več časa za vaje, producenti pa čas za napoved in oglaševanje predstav.

"Ponovni zagon Broadwaya je zapleten postopek," je po navedbah BBC za tiskovno agencijo Reuters dejala predsednica združenja Broadway League Charlotte St Martin. Kot bistvenega pomena za jesenski uspeh je navedla zeleno luč guvernerja Cuoma.

Še vedno se ubadajo tudi z varnostnimi ukrepi, denimo z možnostjo, da bi občinstvo moralo pokazati dokazilo o cepljenju. Izvršna direktorica neprofitne organizacije za cenejše vstopnice Theatre Development Fund (TDF) Victoria Bailey je za New York Times dejala, da česa takega še nikoli niso naredili. "Nazadnje, ko so se gledališča odprla po pandemiji, je Shakespeare še pisal nove gledališke igre," Victorio Bailey navaja BBC.

Ob pojavu koronavirusa so na Broadwayu uprizarjali 31 predstav, med njimi muzikale Hamilton, Levji kralj in Zlobna. Nekatere produkcije, denimo Mean Girls in Ledeno kraljestvo, se ob septembrskem odprtju ne bodo vrnile na oder.

Broadway podpira več kot 96.000 zaposlenih, v letu 2019 pa je v newyorški proračun prispeval skoraj 15 milijard dolarjev, BBC navaja združenje Broadway League. Številka obsega ne le prodajo vstopnic, ampak tudi investicije v pripravo in vodenje predstave ter denar, ki ga porabijo turisti ob obisku New Yorka posebej za ogled broadwayske predstave.

Koronavirus