STA, 26. 5. 2022

Šentjakobsko gledališče z zadnjo predstavo pod vodstvom Mojce Kreft že uprto v novo sezono

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana so pripravili prireditev, na kateri so se zahvalili za dve leti umetniškega vodenja Mojci Kreft. Predstavili so tudi repertoar, ki ga je za sezono 2022/2023 še zasnovala Mojca Kreft, ki vodenje predaja Roku Andresu. Nov repertoar so prek modne revije predstavili dijaki.

Foto: Daniel Novakovič / STA

Prireditev je sledila sredini predstavi Ivana Cankarja Za narodov blagor, s katero Mojca Kreft sklepa svoje umetniško vodenje gledališča. Kot je povedala, je ponosna, da so uspeli kljub epidemiji uresničiti celoten repertoar, ki so ga začrtali, ter da so letošnjo sezono sklenili prav s Cankarjevo komedijo, ki jo je režiral Gojmir Lešnjak Gojc. Predstava ohranja duha iz pisateljevega časa, ki pa se po mnenju Mojce Kreft ne razlikuje veliko od današnjega.

Pohvalila je igralsko in celotno Šentjakobsko "družino", s katero so kljub boleznim in zunanjim omejitvam s skrajnimi napori in velikim zanesenjaštvom uspeli uresničiti napovedan repertoar. Pripravila je tudi že nov repertoar, ki ga je v celoti sprejel novi umetniški vodja, v njem pa se znova "potrjuje žlahtnost, ki jo ponuja evropska dramatika ter obenem poetika različnih dramskih form". Meni, da je repertoar primerljiv z repertoarji drugih dveh osrednjih ljubljanskih gledališč - ljubljanskega Drame in mestnega gledališča.

Dramaturg in teatrolog Rok Andres, ki bo umetniško vodenje prevzel septembra, je povedal, da je dobro, da je repertoar že začrtan, kar je tudi siceršnja tovrstna praksa po gledališčih. Kot je poudaril, gre za zelo zahteven program, ki pa ga bodo po njegovem prepričanju uspešno izpeljali. Kot izziv se mu zdi, da bo treba znova spomniti občinstvo, ki se je v času epidemije umaknilo iz teatra, da se vrne.

Nova sezona bo po mnenju novega umetniškega vodje vsebovala dramska dela, ki so zahtevana, a zelo sodobna. Na sporedu bo novo dramsko besedilo Andreja Rozmana Roze z naslovom Linhart, ki ga bo režiral Juš A. Zidar, prvič bo na Šentjakobskem odru uprizorjena Beckettova drama Čakajoč Godota v režiji Jaše Jamnika, prav tako bodo prvič na oder postavili igro Bertolta Brechta Brecht po Brechtu v režiji in priredbi Sare Lucu ter Gogoljevega Revizorja, pod katerega režijo se bo podpisala Ira Ratej.

Sezono bo v Molierovem letu sklenila predstava Država, to sem jaz, ki jo bo režiral direktor gledališča Milan Golob, je še povedal Andres. Opozoril je še na poseben projekt, ki ga bodo predstavili na Borštnikovem srečanju - zbornik o gledališču na Slovenskem.

Šentjakobsko gledališče, repertoarji