Maska, 29. 8. 2021

Seminar sodobnih scenskih umetnosti 2021/2022

Seminar sodobnih scenskih umetnosti, ki bo v sezoni 2021–2022 deloval na Novi pošti, je neformalno izobraževalno in raziskovalno okolje, ki ponuja predavanja mednarodno priznanih teoretikov in teoretičark, umetnikov in umetnic ter piscev in pisk.

Jesenski semester Maskinega seminarja nosi naslov Fisherjev problem: Ali (še vedno) ni alternative?

Privlačnost družbeno-kritične teorije Marka Fisherja je morda v njegovi redki vrlini, da kristalno jasno pove, kaj ga moti in kaj pritegne, da povsem iskreno na teoretski način razgali to, kar sam vidi kot problem: kapitalistični realizem oziroma vprašanje »Ali ni alternative?«. Vprašanje ni novo, je pa postavljeno na nov, iskren način. Depresivni hedonizem, korporativnost želje, ljubezen do birokracije, refleksivna impotenca, fluidna sedanjost in zgodovinska amnezija … Toliko in toliko simptomov ali razlogov, zakaj si ne moremo postaviti vprašanja alternative kapitalizmu. Jesenski sklop Maskinega seminarja si bo to vprašanje zastavljal vedno znova, krožil bo okoli Fisherjevega problema in poskusil najti sledove alternative.

Program jesenskega dela seminarja:

  • Predavanje Matta Colquhouna, avtorja knjige Egress: On Mourning, Melancholy and Mark Fisher ter avtorja bloga xenogothic;
  • Predavanje dr. Lee Kuhar, doktorice filozofije, članice programskega odbora Inštituta za delavske študije, urednice revije Borec;
  • Predavanje Ane Reberc, kritične psihologinje in sociologinje kulture, novinarke in raziskovalke Radia Študent;
  • Intermezzo: Mark Fisher in sodobna glasba. Na okrogli mizi bodo sodelovali Muanis SinanovićNina HlebecJaša Bužinel in Robert Bobnič. Po dogodku suče Drone Emoji »po motivih Marka Fisherja«;
  • Predavanje Vesne Pobežin Roš, pobudnice strokovnega posveta Drugo pedagoškega diskurza in avtorice knjige Pedagoška ideologija ali Kdo zdaj tu uživa?;
  • Predavanje Varje Hrvatin, Maše Radi Buh in Jakoba Ribiča, ki od leta 2018 kot kolektiv soustvarjajo oddajo Teritorij teatra na Radiu Študent. 

Vzporedno s seminarjem bo potekal tudi bralni krožek Kapitalističnega realizma Marka Fisherja, in sicer v sodelovanju s Kudom Anarhiv in Listo demokratičnega študentstva (LDŠ).

Spomladanski semester seminarja nosi naslov Nečloveški deležniki.

Gledališče je nastalo kot platforma za preigravanje človeških vrednot, človekovega odnosa do bogov in predvsem – do drugih ljudi. A ta humanistična samonanašalnost se je izkazala za nezadostno, saj se je med tem, ko smo se ukvarjali sami s sabo, okolje uprlo in med zadnjo pandemijo docela materialno, ne zgolj v reprezentaciji, ustavilo teatre. Nedavni obrati v ontološki orientaciji so prinesli prenovljeno osredotočenje na materialno, še posebej pri t. i. novih materializmih in materialističnih (eko)feminizmih.

Spomladanski semester Maskinega seminarja bo zato posvečen temu obratu in načinom, kako »stvari« vzeti resno: »Agensa novi materializem ne razume več kot izključno človeškega faktorja, ampak nas vabi, da v obzir vzamemo nečloveška telesa in njihov doprinos k svoji lastni aktualizaciji ali njihovo zahtevo po odzivu.« (Neimanis, Thinking with Matter Rethinking Irigaray: A “Liquid Ground” for a Planetary Feminism)

Te teme se spletajo tudi z Maskino produkcijo, saj se podnebnemu kolapsu, ki je posledica človekove nebrzdane izrabe naravnih virov, posveča predstava Vročina, najnovejša uprizoritev režiserja Žige DivjakaPreddogodek se bo zgodil že oktobra 2021 ob prvi ponovitvi predstave Vročina. Predaval bo Andreas Malm, izredni profesor ekologije na Univerzi v Lundu.

Program spomladanskega dela seminarja:

  • Predavanje Martine Ruhsam, avtorice knjige Collaborative Praxis: Choreographie, ki je doktorirala z naslovom Moving Matter. Non-Human Bodies in Contemporary Choreohgraphies;
  • Predavanje in delavnica Bena Woodarda, avtorja knjige Slime Dynamics: Generation, Mutation and the Creep of Life in On an Ungrounded Earth. Towards a New Geophilosophy.

Več informacij najdete na spletni strani zavoda Maska: povezava

Maska, Seminar sodobnih scenskih umetnosti