Festival Ex Ponto, 28. 9. 2012

Sašo in Mojtina Jurcer otvarjata sezono gledališča Vascello v Rimu

Sašo in Mojtina Jurcer danes, 28.9.2012 otvarjata sezono rimskega gledališča Vascello s predstavo Medejin krik.

foto Duško Miljanić

Predstava Medejin krik bo del repertoarne poundbe gledališča Vascello. Med drugimi bo v gledališču, ki ga vodi Manuela Kustermann, režiral tudi sloviti Eugenio Barba.

Avtorja jemljeta horizont Medejinega mita kot material za popotovanje v njeno mentalno pokrajino ter pripovedujeta zgodbo iz perspektive njenega konca; ko Medeja - še poslednjič ali ničkolikokrat že – na svoji čarovniški mizi pogleda nazaj na ruševine svojega življenja in se odpravi na nemogoče potovanje; vprašujoč se o slepi nujnosti svoje usode se še enkrat sprehodi skozenj do križišča, kjer se v geometriji tragedije elementarna sila vere v ljubezen prelamlja v silo uničevanja. S predstavo Medejin krik vračata gledališče v polje skritega in skoraj pozabljenega ritualnega izvora njegovega nastanka – v misterij igre vertikalne osi človeške eksistence.

"Na čem je zasnovana igralska virtuoznost Mojtine Jurcer? Na virtuozni tehniki individualnega talenta, se pravi: na tehniki, ki je per definitionem nepriučljiva in ne more biti distribuirana, saj je absolutna in samozadostna, se pravi: produkt individuma, utemeljen na "notranjem bogastvu" umetnika in na neposredni uprizoritvi lastne ekspresije." (Rok Vevar, VEČER, 26.2.2008)

Medejin krik je večletni projekt, ki je bil predstavljen na festivalu Mittelfest (Italija), na festivalu novih gledaliških form MIKRO (Grčija), med drugim tudi na prestižnemi moskovskem mednarodnem festivalu SOLO, kjer je bila predstava nagrajena s referenčnim certifikatom Ministrstva za kulturo Ruske federacije, Gledališke Unije Ruske federacije in njenega gledališkega centra NA STRASTNOM.

Od 19. do 21.11. 2012 bo predstava gostovala na Kitajskem, v Shanghai Dramatic Arts Centre. Gostovanje v Šanghaju umešča produkcijo Medejin krik v dva sočasna projekta Evropske komisije: EPK – Maribor 2012 in YICD EU-CHINA 2012.

Vascello, Sašo Jurcer, Mojtina Jurcer, Rim

Festival Ex Ponto, 27. 9. 2011
Zmagovalna predstava festivala EX PONTO