STA, 4. 9. 2020

Režiser radijske nadaljevanke Kot v filmu: Da bi mladi zopet odkrili lepoto poslušanja

V nedeljo se začenja radijska nadaljevanka Kot v filmu, ki je nastala po istoimenskem mladinskem romanu avtorja Vinka Möderndorferja. Po besedah režiserja Klemna Markovčiča, ki upa, da bi najstniki "zopet odkrili lepoto poslušanja in ne le gledanja", je Kot v filmu "zvočno popotovanje v čas mladostništva, ko se nam mudi v odraslost".
:
:

"Radijska nadaljevanka v osmih delih odpira nevralgične teme mladostniških prijateljstev, medvrstniškega nasilja, življenja v kompleksnih družinskih razmerjih skozi razmisleke 11-letnega Gašperja," je zapisal Markovčič.

"Istoimenski roman Vinka Möderndorferja, po katerem je nastala nadaljevanka, so mladi bralci že vzeli za svojega, zdaj bodo ta 'film' slišali tudi skozi zvok. Moja želja je bila, da bi z gibkim formatom in sodobno estetiko nagovorili zdajšnje generacije zgodnjih najstnikov in jih popeljali v čudoviti svet zvočnih zgodb. Da bi torej zopet odkrili lepoto poslušanja in ne le gledanja," je še dodal režiser.

Radijska nadaljevanka je namenjena vsem, ki so stari 12 let ali več. Markovčič je z režijo in s svojo radijsko priredbo zasnoval čisto, poetično in gibko zvočno radijsko zgodbo z željo, da bi tako v estetskem kot narativnem smislu najbolj nazorno nagovorila zdajšnje generacije zgodnjih najstnikov, so v sporočilu za javnost napisali pri RTV Slovenija.

Radijska nadaljevanka Kot v filmu je nastala v produkciji uredništva igralnega programa Radia Slovenija. Gre za najobsežnejšo igrano produkcijo Radia Slovenija v zadnjih letih. V nadaljevanki je nastopilo 14 igralcev, sedem dramskih in sedem zdaj že nekdanjih učencev OŠ Prežihovega Voranca. Med njimi so glasove literarnim osebam dali Ivo Vitez in Saša Tabaković, Maša Derganc, Uroš Fürst ter Matija Rozman.

Za zvočno podobo je poskrbel mladi tonski mojster Urban Gruden, izvirno glasbo za radijsko igrano produkcijo pa je ustvaril duo Silence, katerega člana sta Boris Benko in Primož Hladnik.

Möderndorferjev roman Kot v filmu je izšel leta 2013 pri Mladinski knjigi in je zmagovalni roman natečaja modra ptica, avtor pa je zanj prejel tudi nagradi desetnica in večernica.

Glavnega junaka Gašperja grabijo lovke pubertete in roke nasilniških sošolcev. V svet se odpira predvsem prek interneta; z njegovo pomočjo sam išče pomene neznanih besed in skypa s sošolko Tino, s katero se "v živo" ne družita. Po silovitem prepiru med staršema ga oče odpelje k čudaškemu neznancu, ki živi v koči sredi gozda in nima ne telefona ne televizije ne računalnika, ima pa obilico časa, da z Gašperjem razpravlja o vsem mogočem, ne da bi mu vsiljeval svoje mnenje, o romanu piše na spletni strani Bukle.

Radijska nadaljevanka bo do konca oktobra na sporedu Prvega programa Radia Slovenija vsako nedeljo ob 8.05. Letno v radijskem etru nacionalnega radia v tem terminu že desetletja predvajajo več kot 50 radijskih iger za otroke, so še zapisali pri RTV Slovenija.

Vinko Möderndorfer, Kot v filmu, Klemen Markovčič