ZDUS, 4. 2. 2014

Recital ZDUS

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) letos ponovno organizira tradicionalni recital Prešernove poezije ob Slovenskem kulturnem prazniku.

Foto: Arhiv ZDUS

Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije - igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT – bodo v soboto, 8. februarja ob 12h na ljubljanskem Prešernovem trgu s poezijo počastili kulturni praznik.

S svojimi interpretacijami našega nikoli dokončno razkritega pesnika se bodo predstavili članice in člani tega stanovskega združenja. Med nastopajočimi igralci bodo tudi naši vrhunski dramski umetniki ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji.

Recital se bo tudi letos pričel z nepogrešljivo Zdravljico, v interpretaciji dramskega igralca Aleša Valiča. V angleškem jeziku jo bo interpretiral igralec Marko Simčič. Dramski umetniki bodo recitirali pesmi Franceta Prešerna ob vsakem vremenu tja do 14h.

Prireditev se je pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje države leta 1984. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže.