ZDUS, 6. 2. 2017

Recital Prešernove poezije

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) letos ponovno organizira tradicionalni recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije - igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT – bodo v sredo, 8. februarja s pričetkom točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu s poezijo počastili slovenski kulturni praznik. S svojimi interpretacijami našega nikoli dokončno razkritega pesnika se bodo predstavili članice in člani našega stanovskega združenja. Med nastopajočimi igralci bodo tudi naši vrhunski dramski umetniki ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji.

Recital se bo tudi letos na vseh treh prizoriščih pričel z nepogrešljivo Zdravljico. Dramski umetniki pa bodo recitirali pesmi Franceta Prešerna ob vsakem vremenu tja do 13:30h.

Pesmi Franceta Prešerna in slovenske gledališke umetnike bo moč slišati tudi preko valov 3. programa nacionalnega radia. Radio Slovenija – 3. program se bo nam pridružil ob 12h. Recital se bo lahko spremljal tudi preko spletnih strani nacionalne Radiotelevizije.

Prireditev se je pred 31. leti pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Nastala je  kot odgovor in protest zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže.