Maska, 13. 12. 2010

Raziskava / Raz-stava

Maska in Trak47 vabita na Raziskavo / Raz-stavo 20. in 21. 12. od 9.00 do 20.00 z javno akcijo: variacije na tremo in orkester 21.12. ob 20.00 v Galeriji Pekmez, Koroška c. 18 v Mariboru


Andrej Hrvatin, Gregor Kosi, Katja Hrvatin Jazbec
in Daniela Kičić bodo v galerij Pekmez  gradili, gladili, razkrivali in vzpostavljali avdio – vizualno-besedno razstavo, ogrodje in okostje delovanje Traka 47.

"….raz-pol družbene skonstruiranosti umetnosti; prečenje absurda in generatorjev smisla v praksi »javne geste« (performans?, koncert?, multimedijski happening?), začasnost kot defetišizacija, in-situ kot njegov pogoj, decentralizacija kot obveza….

….skozi raziskavo nameravamo razgrniti motive in načine našega / skupnega početja, kar bo služilo kot preiskovalni vzorec, samoanaliziranje ter detektirati družbeni (u)stroj, ki tovrstno početje prevaja v označevalce tipa 'presežek', 'kreativno', 'politično', 'pretenciozno', 'prazno,' 'flop', 'dolgočasno'… Od prakse do teorije, od kričanja do epistemologije in preko Pohorja nazaj…"
.
(Gregor Kosi)

Avtorji, raziskovalci: Andrej Hrvatin, Katja Hrvatin Jazbec, Gregor Kosi

Zavod Maska je leta 2009 začel z umetniškimi raziskavami za ustvarjalce z različnih področij sodobne umetnosti, ki jih zanima poglobljeno in raziskovalno delo. Umetniška raziskava ima značilnosti izobraževalnega in diskurzivnega delovanja. Bistvo umetniške raziskave je poglabljanje problema, lahko je estetski, družbeni ali intimni. Format in način dela ni vnaprej določen, ampak je rezultat samega procesa raziskovanja. Spodbujajo interdisciplinarno in platformično sodelovanje. To pomeni, da si želijo delati z umetniki, ki ustvarjajo platformo za srečevanja, soočanja in skupno refleksijo raziskovalne teme. Do sedaj so v programu Raziskava delale Urška Vohar (Leotard – triko), Irena Tomažin in Hana Preuss (Ptih).


Hkrati obveščamo, da je delavnica Alice Chauchat: GENERIQUE/EVERYBODIES TOOLBOX, ki bi morala biti 11.12. in 12.12. zaradi bolezni prestavljena. Takoj, ko bo znan datum delavnice, bo sporočeno.