ARS, 10. 10. 2016

Radijsko-gledališka igra Tolkalo na festivalu Prix Europa 2016

Radijska/gledališka igra Tolkalo se je uvrstila v finalni, tekmovalni program enega izmed največjih radijskih in televizijskih evropskih festivalov Prix Europa, ki poteka v Berlinu.
:
:

Foto: Arhiv ARS

Mednarodni selektorji so igro avtorice Saške Rakef in režiserja Alena Jelena, ki je nastala v koprodukciji Radia Slovenija in Gledališča Glej, izbirali izmed več sto prijavljenimi deli. V finale se je uvrstilo le 33 radijskih iger. Radijska igra Tolkalo (Mallet) se bo predstavila 16. oktobra. 30. jubilejni festival se bo zaključil 21. oktobra s podelitvijo nagrad.

Igra se dogaja v Dolini, kjer z novimi postopki raziskav in pridobivanja zemeljskega plina odkrijejo nove verjetnostne zaloge plina. A tega lahko izčrpajo le s pomočjo vertikalnega frakturiranja. Ta postopek povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega in lahko privede tudi do popotresnih sunkov in plazov. Prebivalci Doline, civilne iniciative in okoljevarstveniki ostro nasprotujejo uničenju Doline. Njihove prošnje za pojasnila in pritožbe so s strani tako koncesironarja kot tudi države, ki je koncesijo podelila, prezrte. Skupaj s prebivalci bitko proti uničenju pokrajine bije tudi novinar David Goljat, ki v svoji javni radijski oddaji državo obtoži koruptivnih dejanj pri procesu dodeljevanja koncesije in izogibanja nacionalni in evropski zakonodaji. Ne glede na izjave in dokaze, ki jih uspe pridobiti, pa ga nasprotnikom – tudi s pomočjo trojanskega konja v podobi njegove so-voditeljice Dalile Samson – uspe diskreditirati. Obtožijo ga oportunistične novinarske etike in klevetanja. Izgubljajoč bitko z Goljatom, David poslušalcem obljubi, da bo priskrbel trdne dokaze in da bodo odgovorni odgovarjali. A ker dokazov ne uspe pridobiti in vojno izgublja, se v zadnjih bitki odloči poseči po radikalnem sredstvu. Radijska igra Tolkalo je preplet dokumentarnih gradiv in fikcije; vse izjave, vključene v radijsko igro so posnete na terenu, z ljudmi, ki so na svoji koži skusili kaj pomeni uničevanje okolja. Tolkalo je rezultat hibridne forme med gledališko in radijsko igro. Igra je bila posneta v dvorani ljubljanskega Gledališča Glej.

Glej, Prix Europa, Berlin, Radio Slovenija, Nemčija