Kaja Novosel, Program Ars, 19. 2. 2024

Radijska igra: Zvočna avantura, ključ do življenja in popoldne v pajkovi mreži

V tem tednu bo Uredništvo igranega programa s kratko radijsko igro počastilo mednarodni dan maternih jezikov, ki ga zaznamujemo 21. februarja od leta 2000 dalje.
:
:

Foto: Pixabay

Pisan nabor radijskih iger tedna tematsko prevprašuje razgiban notranji svet posameznika, manjkalo pa ne bo niti sodobnejših radiofonskih del domačih ustvarjalcev.

Prva radijska igra novega tedna bo samosvoje zvočno delo z naslovom Plasti. Nekdanji radijski ustvarjalec Zmago Frece zvočno poezijo začne z uverturo, posvečeno Frančišku Asiškemu, nato pa se med Plastmi in Pastmi zvoki nizajo v zaokroženo pesniško izpoved. Glasbena kompozicija je sestavljena iz govornih, pevskih, glasbenih in zvočnih variacij, ki jih je Zmago Frece sam koncipiral, izvedel, posnel, zvočno obdelal, zmontiral in režiral med odmori za snemanje v studiu 1 Radia Slovenija. Neobičajna zvočna pesniška avantura je nastala leta 2005, kot Frecetov pesniški prvenec pa je leto pozneje izšla tudi na zgoščenki. Igra bo na sporedu v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars.

Druga celovečerna radijska igra na programu Ars, ki bo na sporedu v četrtek ob 22.05, pa je radijska igra Ključ slovenskega pisatelja Marjana Tomšiča. Starejši par v interpretaciji Petra Ternovška in Minu Kjuder po desetletjih skupnega življenja nimata več osnovne sposobnosti za pogovor, posledično pa sta ujeta v čustveno in duhovno praznino skupnega (pre)bivanja. Tomšič v svojem delu z raziskovanjem zapletenih odnosov, dvomov in zablod ostarelega para, ki samo že životari in nič več ne živi, razume ljubezen kot edini ključ do izpolnitve in srečnega vsakdana – avtorjevo sporočilo je tako nedvoumno, a prav nič moralistično. Igro je leta 1988 režiral Aleš Jan.

Na Prvem programu bo v torek ob 21.05 na Prvem programu na sporedu igra Pajkovo popoldne v režiji Jožeta Valentiča. Slovenski dramatik in dolgoletni dramaturg Slovenskega ljudskega gledališča Celje Janez Žmavc je besedilo napisal prav za radio: v dremežu sončnega avgustovskega popoldneva prvoosebni protagonist (Brane Završan) prestopi v svet pajka (Matej Recer), ki plete mrežo na domačem oknu. Zapleten v njegovo mrežo z njim poleti nad domačo hišo, od koder ugleda trenutek svojega življenja, svoj dom, mamo (Marinka Štern) in svojo srčno izbranko (Lučka Počkaj) s pogledom svojih skritih misli, čustev in nazorov.

Kratka radijska igra: Vrednost maternega jezika in detektivka o pasteh nezaupanja

Ob počastitev mednarodnega dneva maternih jezikov bo v sredo ob 13.05 na programu Ars na sporedu kratka radijska igra Za krajnšno je vredno tudi trpeti. Besedilo radijske igre izvira iz komedije Kranjski komedijanti, v kateri je avtor Bratko Kreft izpisal peripetije ob premierni uprizoritvi Linhartovega prvega slovenskega dramskega besedila Županova Micka leta 1792. V sklepnem delu komedije gledalce nagovori baron Žiga Zois, ki v svojem monologu razpira pomembna vprašanja avtonomnosti slovenskega jezika, hkrati pa naslavlja tudi govorčeva prizadevanja za slovenski jezik in dramsko književnost na takratnem ljubljanskem odru. Monolog Žige Zoisa je režiser Aleš Jan skupaj z dramaturgom Pavlom Lužanom priredil kot samostojno radijsko igro, ki se v maniri dramske predloge giba v jezikovnih registrih stare kranjščine. Monolog v interpretaciji Borisa Kralja poslušalke in poslušalce opominja na vrednoto in vrednost maternega jezika, ki se ju moramo dandanes v času burnih družbenih sprememb še bolj zavedati in jih ceniti.

Kratka radijska igra Skrivnost Chloe Duboix v žanru detektivke spregovori o nezaupanju med moškim in žensko. Besedilo za radio je po istoimenskem kratkoproznem delu Toma Kočarja priredila Mateja Tegelj. Ko Talbot (Jernej Kuntner) angažira detektiva Huberta (Robert Prebil) za zasledovanje svoje bodoče žene Chloe, detektivski izplen privede do povsem nepričakovanih sprememb v njunem partnerskem odnosu. Osemminutna kratka radijska igra v režiji Jožeta Valentiča bo na sporedu v soboto ob 22.40 na Prvem programu.

Radijska igra za otroke: Ko v mestu zmanjka vode

Mladi poslušalke in poslušalci bodo v nedeljo ob 8.05 na Prvem programu v radijski igri za otroke Zmaj Frfotaj spoznali Jaka (Dagi Langus), ki se res ne mara umivati – zato se močno razveseli, ko v mestu zmanjka vode. Kot smo vajeni pri delih avtorja več radijskih iger, tokrat pa tudi režiserju igre Marjanu Marincu, radijske zabave in dogodivščin nikoli ne zmanjka. Še posebej, ko se v igri pojavi še zmaj Frfotaj (Jurij Souček) …

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

 

Spored radijskih iger med 19. in 25. februarjem 2024

Ponedeljek, 19. februar
Radijska igra 22.05 (Ars) – Zmago Frece: Plasti

Torek, 20. februar
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Janez Žmavc: Pajkovo popoldne

Sreda, 21. februar
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Bratko Kreft (prir. Aleš Jan, Pavel Lužan): Za krajnšno je vredno tudi trpeti

Četrtek, 22. februar
Radijska igra 22.05 (Ars) – Marjan Tomšič: Ključ

Sobota, 24. februar
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Tomo Kočar (prir. Mateja Tegelj): Skrivnost Chloe Duboix

Nedelja, 25. februar
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Marjan Marinc: Zmaj Frfotaj

Program Ars, Radio Slovenija