Kaja Novosel, Program Ars, 20. 11. 2023

Radijska igra: Iskati odgovore in spoznavati svet okrog sebe

Konec novembra praznujemo državni praznik dan Rudolfa Maistra, ki ga bodo zaznamovali tudi na Uredništvu igranega programa. Ob naboru resnejših in zabavnih radijskih iger pa je že slutiti tudi najbolj praznični mesec leta, ki nas pričakuje za vogalom.
:
:

Foto: Pixabay

Državni praznik dan Rudolfa Maistra bo zaznamovan s tematsko zgodovinsko igro, ki obnavlja noč z 22. na 23. november leta 1918, ko je general Rudolf Maister razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru.

Radijsko igro Maistrova najdaljša mariborska noč je režiral Borut Trekman, napisal pa slovenski pisatelj Saša Vuga, ki v svojem delu poleg natančnega orisa zgodovinskih dogodkov iz časa, ko so se Slovenci tvorno lotili odločanja o svoji državnosti, vzpostavlja tudi paralele s celotno slovensko usodo v našem stoletju. Poglavitne dogodke usodne mariborske noči uokvirja Vugova lastna pripoved o nagibih, ki so ga vodili pri upodabljanju Maistrovega drznega in pogumnega početja. Na tak način je Vugova literatura nenehoma soočana z avtorjevo samoizpovedno spremljavo, s tem pa omogoča poslušalcu še bogatejše dojemanje same snovi in njenih izpovednih poant. Protagonista je interpretiral Tone Kuntner, v radijski igri pa kot izvajalce glasbe slišimo tudi Slovenski oktet. Na praznični četrtek bo Maistrova najdaljša mariborska noč na sporedu v terminu radijske igre ob 22.05 na programu Ars.

V ponedeljek bo na sporedu radiofonska priredba komedije znamenitega antičnega grškega komediografa Menandra. Ta naj bi za časa svojega življenja napisal več kot sto komedij, vendar so z izjemo ene vse ohranjene le v večjih ali manjših fragmentih – med njimi tudi komedija o bogatem Atenčanu, ki domov pripelje mlado ženo in gospodinjo, a se stvar zaplete, ko se zaradi mladenke začne rivalstvo med očetom in njegovim sinom … Radijska igra Lepotica s Samosa je bila posneta leta 1956 in je s skoraj sedemdesetimi leti svojevrsten zgodovinski dokument nacionalnega radia. Komedijo, ki jo je prevedel Marijan Tavčar, režiral pa Fran Žižek, dopolnjuje obširnejša napoved igre.

Na Prvem programu pa poslušalke in poslušalce v torek ob 21.05 pričakuje še ena zabavna radijska igra – Gospodična Srečko je delo Vinka Möderndorferja, ki je igro tudi režiral. Dogajanje je umeščeno v prismuknjeno družinsko okolje, kjer groteskno zmedo povzročita živahna hčerka Jagoda (Violeta Tomić) in nič hudega sluteči študent Srečko (Milan Štefe).

Kratka radijska igra: Srečanja v gneči

Kaj vse se razkrije, ko se študentski prijatelji znova srečajo po dvajsetih letih? Zagotovo vsakovrstne srečne in boleče stvari našega vsakdana, ki pa se v retrospektivi ne zdijo (več) naključje – kratka radijska igra Srečanje iz mladosti sugerira, da je vsaka stvar usojena človeku, ki ga doleti, pa naj ga pri tem osreči ali pa onesreči. Kratko radijsko igro je napisal Marko Elsner Grošelj, režiral pa jo je Igor Likar; na sporedu bo v sredinem terminu kratke radijske igre ob 13.05.

V soboto zvečer pa bodo poslušalke in poslušalci prisluhnili kratki radijski igri, ki že napoveduje decembrsko vzdušje in s tem povezano manično nakupovanje daril, okraskov in prazničnih priboljškov. V igri Gneča na blagajni slovenski avtor in gledališki ustvarjalec Mišo Mičić problematizira navidezno kopreno tako materialnega kot duhovnega obilja, ki izrisuje vse bolj izrazite socialne razlike, brutalno individualizacijo ter vrednote, ki vse to poganjajo. Konflikt povzroči nekaj drobiža – in gneča na blagajni. Igro v režiji Alena Jelena so interpretirali dramski igralci Polona JuhJudita ZidarBarbara Vidović in Jernej Gašperin.

Radijska igra za otroke: Radovedno spraševati svet okrog sebe

Biti majhen v džungli in za povrhu še malo vedeti ni lahko. Tega se zaveda tudi slonček, ki zato začne pogumno in zelo vztrajno spraševati o stvareh, ki ga zanimajo – s tem pa tudi spoznavati svet okrog sebe. Radijsko igro za otroke Radovedni slonček je po zgodbi Josepha Rudyarda Kiplinga napisal Borislav Mrkšić, prevedel in priredil pa jo je Mirče Šušmel. Igro je leta 1963 režiral France Kosmač. Kaj vse je Slonček doživel pri svojem spraševanju, pa bodo mladi poslušalke in poslušalci izvedeli, če bodo tudi oni vztrajno prisluhnili igri, ki bo na sporedu v nedeljo ob 8.05 na Prvem programu.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

 

Spored radijskih iger med 20. in 26. novembrom

Ponedeljek, 20. november
Radijska igra 22.05 (Ars) – Menander: Lepotica s Samosa

Torek, 21. november
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Vinko Möderndorfer: Gospodična Srečko

Sreda, 22. november
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Marko Elsner Grošelj: Srečanje iz mladosti

Četrtek, 23. november
Radijska igra 22.05 (Ars) – Saša Vuga: Maistrova najdaljša mariborska noč

Sobota, 25. november
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Mišo Mičić: Gneča na blagajni

Nedelja, 26. november
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Joseph Rudyard Kipling, Borislav Mrkšić: Radovedni slonček

Program Ars, Radio Slovenija