KUD France Prešeren, 19. 4. 2010

Prva petletka Gverila teatra

V petek, 23.4.2010 ob 21.00 uri, bo Gverila Teater v KUDu France Prešeren praznoval 5. rojstni dan.

Kratko predstavitev našega dosedanjega dela bo popestril fantastični band Šundr, ki  vas bo dvignil na noge tudi če si tega sploh ne boste želeli. Formalni slavnosti pa bo sledila neformalna žurka, ki se bo nadaljevala pozno v noč. Zaključili jo bodo pravzaprav šele Šila Gverilci, ki bodo v nedeljo, 25.4.2010 ob 20.00 uri v KUDu nastopili s klasično predstavo Gverila.

Gverila teater je nastal po pomoti. Vsaj njegovo slovensko poimenovanje. Leta 2004 je Mojca Dimec Bogdanovski k nam prinesla format Keitha Johnstonea, ki se v originalni različici imenuje Gorilla Theatre, v njem pa improvizatorji tekmujejo v režiranju prizorov, ki jih publika lahko nagradi z banano. Režiser z največ bananami postane zmagovalec večera in za nagrado lahko cel teden preživi z gorilo. Ker je šla novica, da se bo delalo nov format, hitro od ust do ust, pri tovrstnem prenašanju informacij pa se ena stvar hitro spremeni v kako drugo, se je pri tem Gorilla Theatre preimenoval v Gverila teater, banane v Zlato Gverila značko, gorila pa v … čast in slavo. In tako se je zbrala skupina ljudi, ki se je bila pripravljena spopasti s tem formatom. Sprva so delovali pod okriljem Fičo baleta in svoje zaledje našli v Tiskarni Ljubljana, nato pa so se leta 2005 prestavili na domači teren slovenske improvizacije – v KUD France Prešeren, kjer so nastajale različne verzije formata – Gverila, Gverila variete, Gverila maestro … V istem letu so nastale Muvioke ali filmske karaoke, tu so si gledalci lahko izbirali filme, v katerih so si vedno želeli igrati. S filma se je prešlo na televizijo. Gverilci so se lotili formata Sitkom in na odrskih deskah uprizarjali televizijske komične nadaljevanke. Televizijski format jim je očitno precej ustrezal, saj so se nazadnje soočili s Telenovelo; najprej z mehiško, nemško in ameriško, kaj hitro so ugotovili, da je pravzaprav vse lahko telenovela, in v ta format spremenili še zgodbe iz Bollywooda, Startreka in sveta superjunakov. Za Zlato Gverila značko so se bojevali mnogi. Da se boj ne bo nehal, so Gverilci rekrutirali podmladek – ŠILA Gverilci že nekaj časa uspešno nadaljujejo gverilsko impro tradicijo in se pripravljajo na novo petletko.

Šundr band je mlad band poln pozitivne energije. Preigravajo slovenske hite iz prejšnjih desetletji pa tudi kakšno tujo. 4-članska zasedba je že dobro uigrana, saj niso imeli nikoli kaj veliko za pokazati v svojem življenju, zato so se odločili da postanejo najboljši v tistem kar jim gre najslabše in so tudi uspeli! S hiti Adija Smolarja in ostalih uspešnih slovenskih izvajalcev vas ponesejo vse do rosnih let in ša kakšno leto nazaj.  

Za povabljene!

Šila Gverila

Praznovanje 5. rojstnega dneva GVERILA TEATRA bo zaključil Gverila podmladek. Mladi improvizatorji se bodo preiskusili v Gverila formatu. Gverila je oblika impro gledališča, kjer režiserji tekmujejo v ustvarjanju kratkih gledaliških prizorov in se potegujejo za Zlato Gverila značko. Občinstvo se odloča ali si je prizor zaslužil značko ali kazen.

Vstopnina 5 €, študentje in dijaki 2,5 €.
 

KUD France Prešeren in Cankarjev dom, 7. 5. 2009
IMPROVIZIJA 2009 Bolj evrovizijska kot Evrovizija!
KUD France Prešeren, 6. 9. 2010
KUD FP v tem tednu
KUD France Prešeren, 30. 9. 2010
Sobotaže Zmaja Franceta