STA, 2. 2. 2011

Projekt prenove ljubljanske operno-baletne hiše zaključen do 95 odstotkov

Posodobitev stavbe SNG Opera in balet Ljubljana hišnemu vodstvu in ansamblu zadnja leta povzroča velike preglavice. Ansambel naj bi z delom v prenovljeni stavbi pričel z novo sezono. Kot je povedal ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar, je projekt zaključen do 95 odstotkov, nove težave je prineslo zalitje odrske jame.
:
:


Bervar je poudaril, da so lani, kljub temu da so brez strehe, izvedli 130 dogodkov, kar je za polovico več kot leta 2009. V najboljših časih je ansambel izvedel 150 predstav.

Bervar je dejal, da hočejo javnosti, partnerjem in financerju pokazati, da si želijo delati in dodal: "Sicer so tudi taki, ki jim odgovarja stanje neurejene hiše. Imajo pač svoje osebne računice." Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana je pohvalil tudi delo novih umetniških direktorjev. Christophe Capacci in Irek Mukhamedov na podlagi poznanstev v Ljubljano pripeljeta tuje sodelavce in se dogovarjata za skupne projekte za dve, tri leta vnaprej.

V projekt gradnje se Bervar aktivno vključuje, ves čas je na zvezi z ministrstvom za kulturo: "Na Maistrovi se zelo trudijo. Glede na vso zgodovino jim ni lahko, nazaj se ne morejo vrniti." Velikokrat ga vprašajo, če ne bi bilo bolje graditi novo stavbo na drugi lokaciji. "Je, kar je", pravi Bervar, "naredimo vse maksimalno dobro od zdaj naprej".

Kot da ne bi bilo že vsega dovolj, so v SNG Opera in balet "podedovali" še stečaj Vegrada in prisilno poravnavo SCT. "Če imaš nad seboj taki kalvariji in urejaš še ostalo, to zahteva nadpovprečno aktivnost," je dejal Bervar. Zalitje odrske jame poleti je prineslo nove težave, ki bi jih sicer že odpravili do konca decembra, če ne bi prišlo do težav z SCT. Drugi rok za sanacijo je bil dogovorjen za 5. februar, a je podizvajalec nehal delati 22. decembra, ker jim SCT ni mogel plačati. Zdaj se ministrstvo dogovarja s podizvajalci, da bi delo nadaljevali.

Stavba, ki jo mimoidoči imenujejo "gangrena", je za Bervarja "zlata stavba". "Zanima me vse, kar na koncu omogoči dobro predstavo. Ne gre za to, da nekaj delamo, delati moramo presežke, tako v pevskem, umetniškem kot tehničnem smislu. Kombinacija vsega je svetovni standard," je pojasnil.

Težave pa so tudi znotraj ansambla. Bervar je dejal, da so bili ljudje, ko je prevzel mesto ravnatelja, zaradi stanja v hiši moralno ubiti. Bervar jim je dejal: "Za pol stvari ste sami krivi, ker hiša ne drži skupaj. Če jo bo kdo rešil, jo bomo mi sami. Lahko še naprej hodite okoli drugih direktorjev, politikov, medijev in govorite, kaj je v hiši slabega, lahko pa kaj storite, da se stvari izboljšajo."

Celoten projekt prenove ljubljanske operno-baletne hiše po poročanju znaša 42 milijonov evrov. Od tega so jih na ministrstvu za gradbena in obrtniška dela, inštalacije in sanacije namenili približno 28 milijonov, ostalo so znašali stroški za pripravljalna dela, strojna oprema odra, odrska razsvetljava, avdio-video oprema, splošna oprema, projekti, restavratorska dela, nadzor in prispevki.