Zavod Bunker, 13. 2. 2012

projekt MLADIBOR se pričenja danes s prvimi delavnicami!

Mladibor je projekt, ki je namenjen izključno mladim v mestu Maribor, v njem sodelujejo zavod Bunker Ljubljana in pet mariborskih šol - ll. gimnazija Maribor, l. gimnazija Maribor, OŠ Gustava Šiliha, OŠ Borcev za severno mejo in OŠ Franca Rozmana-Staneta.

foto Arhiv Mladibor

Skozi različne programe in projekte se nam večkrat izkaže, da so mladi zanemarjen del občinstva in da je kulturna ponudba zanje slaba. Prav tako nimajo prostorov druženja oziroma so komercialne narave; v njih se ne morejo zbirati, če ne trošijo. Tako tudi niso »vzgojeni« biti občinstvo – in začaran krog je sklenjen. Splošnemu mnenju o pasivnosti sedanjih generacij se zoperstavljajo izsledki študij mladih, ki kažejo, da so mladi vse prej kot pasivni, samo uporabljajo drugačne taktike kot pretekle generacije. Prav tako jih kljub krilaticam, da »na mladih svet stoji«, redko kaj vprašamo in redko upoštevamo njihovo mnenje. Primeri pozitivnih praks, kjer je bil vzpostavljen pravi kontekst, kažejo, da so mladi željni kulturnih vsebin in da so lahko inovativni tvorci novih, če le imajo priložnost. S projektom Mladibor bi jim radi dali to priložnost! Mlade iz petih šol smo povprašali, kaj so njihove potrebe in želje (objavljeno tudi v raziskavi, dostopni na www.mladibor.si), te pa jim bomo skozi projekt Mladibor poskusili uresničiti.

Danes, 13. februarja 2012 pričenjamo s prvimi Mladiborovimi delavnicami:

Fotografija (ob 14.00 na OŠ Franca Rozmana Staneta)
mentorica: Urška Boljkovac
Urška Boljkovac se s fotografijo ukvarja že od svojega 15. leta, zdaj je ta medij neločljiv del nje. Izziv ji predstavljajo vse zvrsti, čeprav deluje predvsem na področju gledališke, plesne in dokumentarne fotografije. Kot mentorica najrazličnejših likovnih delavnic dela z otroki in mladostniki že vrsto let. Z mladimi si, kot pravi, širi obzorja likovnosti in odkriva nove svetove.

Delavnica, ki jo bo vodila mlada, a izkušena fotografinja Urška Boljkovac, se bo dotaknila teoretičnih osnov kompozicije, svetlobe, portretne fotografije in marsičesa drugega ob konkretnih primerih dela na terenu. Vsak udeleženec bo ustvaril svoj cikel fotografij, v katerem bo odkrival identiteto Maribora. Ali so to zanimivi posamezniki ali tipični mimoidoči, zapuščeni ulični kotički ali prastara drevesa? Identiteta Maribora je navsezadnje identiteta vsakega posameznika na delavnici.

Opremljanje prostora, arhitektura in urbanizem (ob 15.00 na OŠ Borcev za severno mejo)
mentorice: kolektiv prostoRož
Kolektiv prostoRož deluje od leta 2004 z namenom, da bi prispeval svoj del k oblikovanju sproščenega mesta ter uporabnih javnih površin. V teh letih so z nizom večinoma začasnih posegov v odprti javni prostor želeli pokazati, da je v mestu veliko več javnih površin, kot se jih zavedamo, in nakazati različne možnosti njihove uporabe, hkrati pa spodbujati prebivalce, da se na njih zadržujejo in aktivno soustvarjajo mestni prostor.

Skozi delavnico z naslovom MARIBOR, RAZKRIJ SE! se bodo udeleženci spustili v staro mestno jedro Maribora. Kaj se skriva na trgih in ulicah, za hišami ali pod mostovi? Kaj vse bi lahko tam počeli? Kako bi jih lahko pomladili, da bi postali prijetni kotički, da bi vanje pritegnili pozornost? Delavnica bo potekala v treh sklopih. V prvem bomo skozi igro odkrivali in raziskovali prostore, v drugem bomo oblikovali njihove nove vsebine in podobe, da bi jih v tretjem sklopu lahko izvedli in ponudili v uporabo vsem prebivalcem in obiskovalcem Maribora.


foto arhiv mladibor
Ulično gledališče s prvinami cirkusa (ob 15.00 na OŠ Borcev za severno mejo)
mentorja: Maša Ceglar & Sam Sebastian
Maša Ceglar se že 10 let ukvarja z gledališčem: uličnim, cirkuškim, lutkovnim, pravljičnim, plesno gibalnim, skratka z vsemi oblikami gledališča, ki jih srečamo izven dramskega odra. Njena poklicna pot se je začela v sodobnem plesu in se postopoma nadgrajevala z učenjem retorike, gimnastike, gledališkega giba in improvizacije ter lutkarskimi in cirkuškimi tehnikami. Sedaj je specialistka za hodulje in čarobna, vilinska bitja, ki jih ustvarja na njih. Za svoje delo je prejela številna mednarodna priznanja in nagrade. Sam Sebastian je eden redkih slovenskih umetnikov, ki se posveča prav umetnosti iluzionizma in mentalizma. S svojo ulično gledališko skupino Saltimbanko, v okviru katere nastopa kot avtor in izvajalec, gostuje po vseh večjih festivalih uličnega gledališča v Sloveniji in tujini.

Ulično gledališče in cirkus sta morda eni najstarejših oblik gledališča, ki v zadnjem času ponovno pridobivata na priljubljenosti. Veselo in magično vzdušje, ki ga ustvarjata, zajame cele ulice, cela mesta v vsesplošno praznovanje. Nekaj podobnega bodo udeleženci poskusili ustvariti tudi na delavnici. Delavnica se bo zaključila z izdelano ulično povorko s prizori iz mariborskih legend, kjer bodo izvajali najrazličnejše zanimive veščine – hojo na hoduljah, žongliranje, vrtenje poijev in še marsikaj.

Film (ob 15.00 na Prvi gimnaziji Maribor)
mentor: Tomaž Pavkovič, Društvo zaveznikov mehkega pristanka – Luksuz produkcija
Tomaž Pavkovič je snemalec, režiser, VJ in multimedijski umetnik. Od leta 2002 sodeluje z ekipo DZMP – Luksuz produkcije, kjer je mentor mlajšim sodelavcem, poleg tega pa avtor več kratkih filmov, ki so bili prikazani in tudi nagrajeni na različnih domačih in mednarodnih filmskih festivalih.

Delavnica nudi priložnost ljubiteljem filmske umetnosti, da ustvarijo čisto svoj film. Preko osnov filmskega jezika in ravnanja s kamerami in drugimi pripomočki za snemanje bodo udeleženci oblikovali ideje za svoje filme, napravili scenarije in se čim bolje pripravila na snemanje. Snemanje, ki bo zagotovo najvznemirljivejši del delavnice, se bo zaključilo z računalniško montažo posnetega materiala. Nastale filmske umetnine bodo prvič slavnostno prikazane na festivalu Mladibor.


foto arhiv mladibor
***
V mesecu marcu pričenjamo z naslednjim sklopom delavnic:


Raziskovanje nevsakdanjih oblik glasbe
mentor: Tomaž Grom, zavod Sploh
Kontrabasist Tomaž Grom spada med glasbene umetnike, ki izraznost črpajo iz akustičnih in digitalno procesiranih zvokov. V različnih zasedbah in kot solist se posveča raziskovanju razširjenih tehnik igranja kontrabasa v kombinaciji z elektroniko ter krmari med svobodno improviziranimi in vnaprej določenimi glasbenimi strukturami. Ustvaril je avtorsko glasbo za več gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav. Je tudi umetniški direktor zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem.

Delavnica je pisana na kožo vsem, glasbeno spretnim in nespretnim, ki jih od nekdaj vznemirja raziskovanje zvoka. Skozi improviziranje z različnimi inštrumenti, klasičnimi, kot jih poznamo, ali neklasičnimi, ki jih bodo udeleženci sproti ustvarili, bodo raziskovali zvočne palete in jih postopoma sestavljali v kompozicije in predstave.


foto arhiv mladibor
Animirani film
mentorji: iz programa Slon, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon se že od leta 2006 intenzivno ukvarja z izvajanjem delavnic animiranega filma. Z njimi sodelujejo usposobljeni mentorji in avtorji slovenske animacije. Nastali filmi so dobili že kar nekaj nagrad na festivalih animiranega filma.

Animirani film je pogosto cenjen le kot medij otroške zabave. V resnici pa je veliko več kot to. Je medij, ki se lahko neskončno poigrava z različnimi likovnimi izrazi in neverjetnimi zgodbami. Je medij, kjer fantazija slika zgodbe. Skozi spoznavanje primerov slovenskih animiranih filmov in različnih animacijskih tehnik bodo udeleženci izbrali svojo tehniko in razvili idejo za kratki film. Potem bodo preizkusili vse korake animacije – izdelali bodo scenarij, sceno in like, snemali dialoge, animirali in na koncu še zmontirali sliko in zvok.


foto arhiv mladibor
***
V aprilu se prične DJ delavnica:


DJ tehnike
mentor: Borja Močnik – DJ Borka
DJ Borka vrti plošče že več kot 10 let. Nekateri pravijo, da je njegov stil freestyle, a sam bi ga opisal kot mešanico slogov old‘n’new funk, soul, hiphop, beats, breaks in drugih. Z DJ –jema Baktom in Woo-D-jem deluje kot kolektiv Code.EP. Pred nekaj leti so začeli s funk nočmi Good Foot, njihov najbolj znan pa je projekt Tetkine radosti, kolaž glasbe iz 60-ih & 70-ih stare Jugoslavije, v katerem se prepletajo beat in funk rock, jazz in šlager skozi nove stile in ritme.

V digitalnem času, ko niti CD ni več pomemben nosilec glasbe, ampak je vse, kar se glasbe tiče, samo še klikanje po zaslonih, je ročno vrtenje gramofonskih plošč nostalgija, ki vrača glasbi in njenemu predvajanju pristnost dotika. DJ Borka kot eden najbolj uveljavljenih DJ -jev v Sloveniji, bo udeležence svoje delavnice vodil po različnih prijemih vrtenja plošč, skrečanja, beatjugglanja in se spustil v zanimivosti tega kot kulturnega pojava. Pregledovali bodo zgodovino, odkrivali razne scene in specifike žanrov (hiphop, breakbeat, d’n’b) in se dotaknili poglavja, kje in kako lahko mlad DJ začne svojo poklicno pot.


foto urška boljkovac
***
V mesecu maju bomo Mladiborovci že v polnih pripravah na festival MLADIBOR, priprave pa bosta dopolnjevali še dve delavnici mentorjev iz tujine – delavnica španskega umetnika animacije predmetov Xavierja Bobésa in delavnica skupine belgijskih umetnikov različnih žanrov, ki se združujejo v okviru fundacije Yehudi Menuhin.

Animacija predmetov
mentor: Xavier Bobés
Xavier Bobés je član kolektiva Playground, ki se ukvarja z gledališčem objektov. Na svoji umetniški poti je Bobés ustvaril že lepo število predstav, med katerimi ima predstava Head in the Clouds posebno mesto, z njo je gostoval že po vsej Evropi, tudi v Sloveniji.

Na svojih delavnicah, ki jih pripravlja tako za mlade, kot za njihove družine, udeležence nauči čarobnosti animiranja predmetov. Predmeti zanj niso mrtvi skupki različnih materialov, temveč lahko postanejo bitja, polna življenja, ki jim ga skozi animacijo vdihne. Na delavnico bodo udeleženci lahko prinesli predmete iz svojega otroštva, takšne, ki so jim ljubi in jim bodo nato skušali vdihniti živost, jih spoznati na drugačen način, se z njimi spoprijateljiti in se ob tem neizmerno zabavati.

Skupna ustvarjalnost
mentorji: umetniki fundacije Yehudi Menuhin
Fundacijo Yehudi Menuhin je ustanovil slavni violinist, po katerem tudi nosi ime. Cilj fundacije je razširjati umetnost in skozi principe ustvarjalnosti, ki so lastni umetniškim praksam, v ljudeh razpirati željo po ustvarjanju ter jim skozi skupni proces ustvarjanje tudi omogočati.

Različni umetniki iz fundacije Menuhin bodo na delavnicah uporabljali svoja interdisciplinarna umetniška znanja in mehanizme delovanja in jih prenašali na skupino udeležencev. Udeleženci bodo odkrivali tehnike telesa v gibanju, glasovno eksperimentiranje, ritmične vzorce ter improvizacijo in na različne načine izražali tudi svojo ustvarjalnost.

***
V okviru projekta bomo ustvarili tudi spletni časopis Mladibor, ki ga bodo uredniško zastavili nadobudni novinarji in učitelji ll. gimnazije Maribor in ga z mladiborovskimi premisleki in vsebinami napolnili učenci in učitelji vseh petih partnerskih šol. Dostopen bo tudi na www.mladibor.si, kjer bomo o projektu Mladibor vestno poročali!

Za najnovejše utrinke s projekta pa se nam pridružite na Facebook strani Mladibora!

Mladibor poteka v okviru Evropske kulturne prestolnice MARIBOR 2012.

Zavod Bunker, 23. 11. 2011
Pričenja se 10. festival Drugajanje!
Aksioma, Zavod Bunker, Zavod Zank, 18. 4. 2010
Neven Korda: Odmevi