Radio Slovenija, 17. 3. 2023

Program festivala v Stari mestni elektrarni v Ljubljani

Odvil se bo tretji, zaključni dan festivala radijske igre za dojenčke in malčke. V torek med 9. in 20. uro bo v prostorih Stare elektrarne niz skupnih poslušanj radijskih iger, zvočni sprehod, zvočna inštalacija, delavnica in okrogle mize.
:
:

Grafika: MMC RTV SLO

Torkov festivalski celodnevni program bo umetniški in strokovni in bo potekal v Stari mestni elektrarni na Slomškovi 18 v Ljubljani. Med 9. in 20. uro bo na voljo niz skupnih poslušanj radijskih iger, zvočni sprehod, zvočna inštalacija, delavnica in okrogle mize. Zadnji festivalski dan nastaja v sodelovanju z Ljubljanskim festivalom kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

 
UMETNIŠKI PROGRAM

9.00 Zvočni avtoportreti, radijska igra in pogovor (za izven) 45'
Nika Lipuš, Melani Pyvovar, Klara Senica, Nail Perviz, Gal Kordič:
Starost: 10+
V nekem trenutku naše kulture, so se zgodili "selfiji" in zdelo se je, da so preplavili naš način bivanja; kako se dojemamo, maskiramo in predstavljamo drugim. Kako resnični želimo biti? Kaj se zgodi, če priljubljeni princip na področju fotografije prenesemo v svet zvoka? Postanemo pristnejši ali bolj zakriti? Se moramo potopiti globlje v raziskovanje sebe ali se sami sebi lažje izognemo? Projekt je nastajal z dijaki in dijakinjami Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, ki so se podali na pot raziskovanja želje po 'izraziti, upodobiti sebe' vzporedno z raziskovanjem izraznosti na področju zvoka, slišanosti in slušnosti. Rezultat so štirje, žanrsko povsem različni zvočni avtoportreti, v katerih so dijaki preizkušali svoje ideje in predstave o "zvočnem odsevu sebe". Avtoportret obstaja od samih začetkov človeške kulture in je očitno naša neločljivo povezana notranja potreba.

10.30 Morje, radijska igra za dojenčke in starše (za izven) 23’07’’
Saška Rakef, Bojana Šaljić Podešva
Starost: 0+
Radijska igra za dojenčke in starše, pospremljena z nastopom animatorke
Po morju plava starodavna riba Faronika, stara kot morje, v katerem plava, stara kot svet, ki ga skrbno čuva. Svet sožitja. Nekega dne pa – nekaj se zgodi, pesem morja se razleti, riba Faronika se splaši, zbeži. Nič več prav na svetu ni. Ta, ki se iščeta, ta se več ne najdeta. A pravijo, da ta, ki se iščeta, spet se srečata, ko najdemo skrivnosti, ki šumijo v morju in jih skupaj z njim zapojemo. Najmlajše in njihove starše, dedke, babice, vse, ki radi raziskujete, vabimo, da se skupaj zatopite v morje in prisluhnete, kako šumi njegova pesem. Naj bo poslušanje – igra, pozorna in nežna, saj pesem je krhka, a silna. Šumi. Šumiš. Šumi. Pesem. Polna skrivnosti.

11.05 Čebljanje Zvočni sprehod za malčke (za vrtce) 22’34’’
16.30 Čebljanje Zvočni sprehod za malčke (za izven) 22’34’’
Irena Pivka, Brane Zorman
Starost: 1+
Zvočni sprehod za malčke, pospremljen z nastopom plesalke
Zbirno mesto: Stara mestna elektrarna
Igra je namenjena malčkom in njihovim odraslim spremljevalcem z željo, da jih ti s poslušanjem spodbudijo k tvorjenju prvih zlogov. Glasbena zgodba ob možnem skupnem zvočnem ustvarjanju živali, dreves in majhnih otrok govori o glasovnem ustvarjanju malčkov in malčic. Ob spoznavanju prvih zlogov večinoma zelo uživajo, zlasti v ustvarjanju glasu in glasbe, ki ob tem nastaja. Poetično izhodišče zgodbe pa je predpostavka, da morda otroci poznajo jezik živali in živali razumejo govorico majhnih otrok. Predvsem pa igra spodbuja in krepi navezanost odraslega in otroka prek skupnega doživljanja umetniškega dela. Ko vsak malček s svojim malim zvočnikom odide na sprehod. Ko zapoje listje dreves in ulica v mestu postane koncertni oder, se srečamo v igri ... Čebljajte z nami!

18.00 Samota – generacije izolacije, kamorkoli greš, maska gor na faci je (za izven) 60’
Špela Kravogel
Dokumentarna radijska igra za starše in mladostnike, pogovor in delavnica za otroke z Urhom Mlakarjem, članom Um & Kuna Freestyle show
Starost: 10+
Trilogija »Samota – generacije izolacije, kamorkoli greš, maska gor na faci je« s prepletom intimne izpovedi dijakinje Zoje, strokovnih komentarjev psihologa dr. Kristijana Museka Lešnika, kliničnega psihologa dr. Tristana Riglerja in antropologa dr. Dana Podjeda ter freestyle vložkov kolektiva Um & Kuna freestyle show osvetljuje težave mladostnikov v času epidemije covida-19. V drugem delu trilogije avtorica in režiserka Špela Kravogel in tonski mojster Matjaž Miklič raziskujeta, kaj je v življenja mladostnikov prineslo šolanje na daljavo. 

9.30 – 20.00 Zvočna instalacija (za vrtce in izven)
KOT NEKOČ – radijske igre naše mladosti
V udobju zofe, v milini spominov, ob čaju in kolaču. S kančkom nostalgije.
Izbor radijskih iger za otroke iz bogatega arhiva Radia Slovenija.
*Vodeni ogledi instalacije po predhodni prijavi na b-air@rtvslo.si

 
STROKOVNI PROGRAM

11.30 Poslušati, brati, gledati, plesati. Skupaj., okrogla miza (za izven) 55’
Starost 15+
Sogovorniki – strokovnjaki in ustvarjalci s področja radijske igre, literature, gledališča, filma in plesa bodo razpirali polje razmisleka o pomenu umetnosti, umetnosti stika že od zibelke naprej. Kako vpliva na različna področja razvoja otrok, zlasti na razvoj govora, domišljije, pozornosti, spomina, empatije, socialnega razumevanja in doživljanja ter izražanja čustev. Kakšno vlogo ima v razvoju socialnega krogotoka, pri oblikovanju razvejanih odnosov varne navezanosti. Zakaj poslušati, brati, gledati, plesati – skupaj?

14.00 Razmisleki o ustvarjanju za otroke, okrogla miza (za izven), 55’
Starost 15+
Čudovito je misliti ustvarjalne možnosti, ki jih ustvarjanje za najmlajše razpira za ustvarjalce. Gre za zelo odgovorno, zahtevno in kompleksno ustvarjanje. Hkrati pa tudi za izjemen prostor ustvarjalne svobode. Če pri odraslih kultura, denimo vpliva na to, kako dojemamo umetnost, so malčki pri svojem doživljanju umetnosti mnogo bolj svobodni, neobremenjeni. Nimajo pričakovanj. Majhni otroci so izjemno občutljivo občinstvo, natančno prepoznajo vsebino in se odzovejo nanjo. Ustvarjati zanje je filigransko tkanje, priložnost za urjenje naše občutljivosti in radovednosti, mojstrenje. Na okrogli mizi bomo z ustvarjalci in strokovnjaki razmišljali o izzivih ustvarjanja za najmlajše in se dotaknili tudi vprašanja, kako misliti prostore in dramaturgije umetniških dogodkov, da najmlajšim in njihovim staršem omogočimo sproščeno in varno udejstvovanje v umetniškem dogodku. Kako najmlajše povabiti v umetnost.

15.30 Zvočna ustvarjalna delavnica za predšolske otroke in njihove starše (za izven) 60'
Kolektiv OS: dš dš dš deževnik
Z igralko Barbaro Kukovec, pisateljico Nino Kokelj in oblikovalcem zvoka Tomažem Tomljanovičem bomo oblikovali zvočno pripoved o deževniku in raziskali kako zvenijo male-velike skrivnosti (ne)vidnega / (ne)slišnega / (ne)znanega živega sveta, ki nas obkroža.
Produkcija: Platforma KonS / MKC in društvo NAGIB

Dodatne informacije o Festivalu radijske igre za dojenčke in malčke: b-air@rtvslo.si


O projektu B-AIR

Festival radijske igre za dojenčke in otroke je del triletnega projekta B-AIR, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.

Radio Slovenija, Bobri, Ars

Radio Slovenija, 26. 3. 2023
Poslušati skupaj
Radio Slovenija, 26. 3. 2023
Poslušati skupaj
Radio Slovenija, 17. 3. 2023
Program festivala v vrtcih
Radio Slovenija, 17. 3. 2023
Program festivala na Radiu Slovenija
Radio Slovenija, 26. 3. 2023
Poslušati skupaj
Radio Slovenija, 2. 1. 2011
Vse dobro in lepo v 2011