STA, 14. 1. 2014

Prešernovo gledališče Kranj kljub zmanjšanju sredstev optimistično v novo leto

Za Prešernovo gledališče Kranj je bilo lansko leto zelo uspešno. Čeprav se sredstva za gledališče iz leta v leto manjšajo, bodo tudi letošnjem programu osredotočeni na kakovost. Teden slovenske drame pa bo tokrat še dodatno obogaten, je na včerajšnjem ponovoletnem sprejemu zagotovila direktorica gledališča Mirjam Drnovšček.

Mirjam Drnovšček / Foto: Mare Mutić

Kot je izpostavila Drnovščkova, je bilo lansko leto za Prešernovo gledališče zelo uspešno, saj so bili odzivi na predstave zelo dobri, kar sedemkrat pa so kranjski gledališčniki gostovali tudi izven slovenskih meja. "Lansko leto lahko štejem za eno najuspešnejših v zgodovini gledališča," je povzela.

Vsako leto se morajo sicer v kranjskem poklicnem gledališču soočati z zmanjševanjem finančnih sredstev, ki jih je v zadnjih petih ali šestih letih že praktično za eno produkcijo manj kot v preteklosti. Letos se sredstva še dodatno zmanjšujejo, tako da so primorani na novo sestaviti finančni načrt, ker je na že zmanjšana sredstva prišla odločba o še novem zmanjšanju.

"Kljub vsemu optimistično delamo v smeri, da ne bi prikrajšali obiskovalcev," je dejala Drnovščkova in dodala, da jih njihovo poslanstvo zavezuje h kakovosti, pri kateri ne bodo popustili. Ob tem upa, da bodo rezultati še naprej tako dobi, kot so bili lansko leto.

Eden največjih projektov Prešernovega gledališča bo tudi letos Teden slovenske drame, za katerega je ministrstvo za kulturo letos pustilo sredstva neokrnjena. Ob tem dejstvu festivalskega programa letos ne bodo nič zmanjšali, temveč ga bodo v povezavi z drugimi akterji lahko še dopolnili in obogatili.

Tako bo počasi oziroma, kot se nadeja Drnovščkova, že naslednje leto, festival slovenske dramatike prerasel v pravi mednarodni festival. Da bi ga še naprej lahko razvijali, pa bi v gledališču morali imeti dovolj sredstev, da bi zaposlili nekoga, ki bi se ukvarjal samo z organizacijo festivala. "Sedaj smo namreč prišli do točke, ko festivala fizično ne moremo več razvijati, medtem ko imamo idej še veliko," je pojasnila.

Letošnji Teden slovenske drame bodo odprli z zadnjo premiero v gledališki sezoni 2013/2014, ki jo Prešernovo gledališče pripravlja v koprodukciji Mestnim gledališčem Ptuj. Študij za dramo Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico pod režisersko taktirko Jerneja Lorencija je že v teku.