SNG Nova Gorica, 25. 2. 2010

Premiera: Striček Vanja

V SNG Nova Gorica bo danes, v četrtek, 25. februarja, ob 20. 00 uri premiera predstave Antona Pavloviča Čehova Striček Vanja v režiji Mateje Koležnik.
:
:

Besedilo Strička Vanje v prevodu Josipa Vidmarja sta za tokratno predstavo priredila Gregor Fon in Koležnikova. Striček Vanja je sicer v Sloveniji doživel vrsto uprizoritev več gledaliških ansamblov.

V predstavi igrajo Bine Matoh, Medea Novak, Ana Facchini, Teja Glažar, Radoš Bolčina, Gorazd Jakomini, Milan Vodopivec in Mira Lampe Vujičić. Za scenografijo sta poskrbela Koležnikova in Branko Hojnik, kostumograf predstave je Alan Hranitelj.

Dramaturško premišljevanje o novi uprizoritvi Strička Vanje velikega ruskega in svetovnega književnika in dramatika Čehova je zagotovo najgloblje zavezano nekakšni tihi ljubezni do velikih estetskih paradigem ruske literature in gledališča in pomeni le en vidik izrisovanja svojevrstne skice vpogleda v izsek nekega življenja, je v gledališki list zapisala dramaturginja in teatrologinja Mojca Kreft.

Kreftova meni, da lahko uprizoritev jemljemo tudi kot umetniško inspiracijo, ki razgalja podobe življenj Čehovih dramskih junakov, ujetih v usodnosti bivanja vseh tistih ljudi, ki so zaznamovani v naravnem ciklusu rojevanja, umiranja in obnavljanja življenja v naravi.

"Po mnenju mnogih teatrologov je Čehov najbolj ruski in najbolj evropski ustvarjalec med ruskimi geniji, ki se je v našo zavest usidral predvsem kot dramatik, ker je bil izjemno pozoren opazovalec življenja, zato tudi samemu sebi neverjetno zvest kot umetnik," je zapisala Kreftova.

Lev Tolstoj pa ga je opisal kot "umetnika življenja", ki v prizorih iz vaškega življenja zapleta in razpleta ljubezenske in erotične vezi osrednjih likov, ob tem pa svoje osebe in gledalce sooča z vprašanji o smislu lastnega početja in bivanja, piše na spletni strani SNG Nova Gorica.

Zgodba je postavljena na posestvo nekje sredi ruskega prostranstva, oddaljeno od železnice, velikih mest in svetovnih dogajanj. Vsakdan podeželskih izobražencev, Sonje, strica Vanje, zdravnika Astrova in drugih poteka v ustaljenem ritmu dela in občasnih srečevanj, dokler ga ne razbije prihod upokojenega univerzitetnega profesorja Serebrjakova ter njegove precej mlajše in lepe druge žene Jelene Andrejevne. Sprva se zdi, da sta prišla le na obisk, a kmalu se izkaže, da ima profesor drugačne namene.

STA, SSG Trst, SNG Nova Gorica, 22. 6. 2018
Velika nagrada zagrebških dnevov satire za predstavo Barufe
SNG Nova Gorica, 27. 12. 2021
Voščilo SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica, STA, 2. 7. 2018
Realisti prejeli zlatega leva po izboru občinstva