Forum Ljubljana, 26. 1. 2011

Premiera risane zvočne predstave Pojoči grad

Danes, 26. januarja 2011 ob 19:00 v Španskih borcih bo na sporedu predstava Petra Kusa in Kaje Avbersek Pojoči grad po motivih pravljice Slavec H.C. Andersena.
:
:

Pojoči grad / foto Nada Žgank
Avtor izvirne zasnove projekta Pojoči grad Peter Kus je skladatelj in gledališki ustvarjalec. V svojih avtorskih predstavah raziskuje področje, kjer se križata glasba in gledališče, v zadnjem času pa se posebej posveča možnosti uporabe glasbenih instrumentov kot scenskih elementov, rekvizitov ali lutk (predstavi Kralj prisluškuje in Izgubljeni ton).

Vsebinsko izhodišče predstave Pojoči grad je pravljica o kralju, ki je hotel postati čim bolj podoben slavčku. Ptiček je živel na njegovem vrtu in prelepo prepeval, zato ga je občudoval ves svet. Da mali pevec njegovi visokosti ne bi ukradel vse pozornosti, se je kralj odločil, da bo svoj grad spremenil v ogromen glasbeni instrument.

Pravljica je uprizorjena v izvirnem multimedijskem performansu, v katerem se stripovske ilustracije in koncert na izvirnih glasbenih inštrumentih povezujejo z lutkovnim gledališčem. V predstavi imajo pomembno vlogo animirani filmi, ki se ves čas projicirajo na ozadje odra, dopolnjujejo pa jih še ilustracije, ki jih s pomočjo računalnika v živo riše ilustratorka in stripovska avtorica Kaja Avberšek. Povezava stipa, animiranega filma in lutk vnaša v predstavo povsem novo vizualno izkušnjo.   
Scenografijo predstave tvorijo glasbeni inštrumenti, oblikovani v različne objekte, scenske rekvizite in lutke. Na njih glasbenik in igralec Andrej Žibert v zadnjem delu odigra pravi mali koncert. 

Na premieri boste lahko tudi nabavili svoj izvod knjige Pojoči grad, pripročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu (cca. A5 format, 88 str., barvno, 12 eur), ki je izšel kot posebna izdaja revije Stripburger pri Forumu Ljubljana. Idejno je projekt »Pojoči grad« zasnoval skladatelj Peter Kus, pri ustvarjanju besedila je sodeloval Boštjan Gorenc Pižama, strip, ilustracije in likovno podobo instrumentov pa je zasnovala Kaja Avberšek. Stripovski priročnik je namenjen otrokom do 14. leta starosti, učencem osnovnih šol, njihovim učiteljem in staršem. Priročnik sestavljajo ilustrirana pravljica in strip o kralju, ki je hotel postati podoben slavcu in si je zato iz glasbenih inštrumentov zgradil pojoči grad ter navodila za izdelavo podobnih (vendar preprostejših) glasbil. S priročnikom lahko bralci na zabaven, poljuden ter likovno privlačen način raziskujejo svet glasbenih inštrumentov in akustike ter spoznavajo, kako je mogoče učinkovite glasbene instrumente izdelati iz lahko dostopnih materialov.

PETER KUS

je skladatelj glasbe za gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filmske glasbe. V zadnjem času ustvarja avtorske predstave v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji glasbe in gledališča. Rezultat tega dela so lutkovno – glasbene predstave Črna kuhna (Mini teater, 2004), Glas (KD Priden možic, 2005), Tristan Vox (Ops! zavod Ljubljana, 2006), Kralj prisluškuje (Ops! zavod Ljubljana in Cankarjev dom, 2007) in Izgubljeni ton (LGL in Forum Ljubljana, 2010). Z njimi je gostoval na mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo (Poletni lutkovni pristan 2006 v Mariboru, 4. bienale ULU 2007 v Kopru, 5. bienale ULU 2009 v Pliberku, 10. Lutfest v Sarajevu). Septembra 2008 je v Etnografskem muzeju v Ljubljani postavil odmevno razstavo izvirnih glasbenih inštrumentov Evfonija – zveneče mesto. Nadaljevanje te razstave, Evfonija – pojoči grad je postavil aprila in maja 2009 na Starem gradu v Celju.

KAJA AVBERŠEK
je diplomirana oblikovalka, ki se ukvarja se z ilustracijo, stripom, z grafičnim oblikovanjem ter ustvarjanjem lutk in scenografij. Za svoje diplomsko delo Zapiski in zariski z Azorskih otokov, je prejela študentsko Prešernovo nagrado in celotni projekt leta 2006 izadala v knjigi Nos Açores pri portugalski založbi Texto Editores. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah in prispevala stripe in ilustracije za različne zbirke stripov in publikacije (Slovenski klasiki v stripu, Pozdravi iz Striponije, Tukistripičaki, idr.). Oktobra 2010 je s skladateljem Petrom Kusom izdala Pojoči grad - priročnik za izdelovanje izvirnih inštrumentov v stripu!. Za oblikovanje ovitka knjige Slovenski klasiki v stripu je leta 2009 prejela Brumnovo nagrado. Med bivanjem v Lizboni je sodelovala z lutkovnim gledališčem Lua Cheia in ustvarila likovni podobi za predstavi Agakuke e o Pescador Curandeiro (2007) in Agakuke e os Estranhos Estrounhos (2007). Kot avtorica likovne podobe je sodelovala tudi pri predstavi Petra Kusa Izgubljeni ton (LGL in Forum Ljubljana, 2010) in razstavi izvirnih glasbenih inštrumentov Evfonija – pojoči grad (2009) na Starem gradu v Celju.

Predstava je namenjena otrokom starejšim od 5 let.

Dolžina: 45 min.

Režija in glasba: Peter Kus
Dramaturgija: Ajda Rooss
Likovna podoba, ilustracije in video animacije: Kaja Avberšek
Kostumi: Iztok Hrga
Izvirni inštrumenti: Peter Kus, Darko Korošec
Svetovalec za gib in dramsko igro: Miha Arh
Oblikovanje luči: Luka Curk
Tehnični vodja predstave: Jan Žavbi
Izdelava scene in rekvizitov: Jaka Mihelič, Zoran S. Janežič, Alojz Košmrlj, Brane Ždralo
Računalniška animacija: Jernej Žmitek, Jernej Lunder (Invida)
Foto: Nada Žgank
Produkcija: Forum Ljubljana
Koprodukcija: Invida, Zavod Federacija Ljubljana
Partner: Španski borci / Zavod En Knap
Zahvala: Zavod Maska, KD Priden možic
Nastopata: Andrej Žibert, Kaja Avberšek
Sofinancerja: Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo

Povezave:
Forum Ljubljana, 4. 2. 2011
Danes na Bobrih: Pojoči grad
Forum Ljubljana, 30. 5. 2012
Pojoči grad nagrajen v Srbiji
Forum Ljubljana, 19. 5. 2011
Predstava Pojoči grad v Subotici