Pekinpah Kink Kong, 19. 6. 2015

Premiera predstave Rave Mateja Kejžarja na prestižnem avignonskem festivalu

V nedeljo, 5. julija, bo predstava Rave slovenskega koreografa Mateja Kejžarja doživela premiero na prestižnem mednarodnem gledališkem festivalu v Avignonu v Franciji. Kejžar v Rave-u, ki bo poleg premiere imel v Avignonu tudi pet ponovitev, sodeluje s priznanim španskim zvezdnikom flamenka, pevcem Niñom de Elchejem.
:
:

Foto: Matija Lukić

Na Festival d'Avignon je bil Kejžar povabljen na podlagi prvega dela svoje trilogije Hit White Rave. Temu plesno-glasbenemu duetu, ki ga je Kejžar poimenoval Hit in ga je v tandemu z bobnarjem Marjanom Staničem nadvse uspešno izvajal na številnih evropskih odrih, je v letu 2014 kot drugi del trilogije sledila še predstava White, zdaj pa si bo občinstvo v Franciji imelo priložnost ogledati še tretji in s tem zadnji del trilogije: predstavo Rave.

RAVE je duet za plesalca in vokalista, skozi katerega Matej Kejžar in Niño de Elche raziskujeta, kako se lahko poskusi verbalizacije v razmerju do gibanja razvijejo v petje. To je platforma za navidezno nemogoča soočenja nasprotujočih si telesnih konceptov, ki konstruira zelo raznolike, nepričakovane in celo romantične kombinacije. RAVE amplificira diado ples-petje do te mere, da plesanje postane petje toliko, kolikor vokal postane gesta. Matej Kejžar in Niño de Elche preučujeta ritualistične odnose med gibalnimi in govornimi dogodki, kot da bi iskala izvore petja znotraj sfere fizične interakcije.

Matej Kejžar se je izobraževal na amsterdamski koreografski fakulteti SNDO, bruseljski X-Group P.A.R.T.S. in pri Trishi Brown. Več let je bil član plesnega kolektiva Rosas Anne Terese De Keersmaeker. Med njegovimi koreografijami, ki jih ustvarja na vseh koncih sveta, zadnje čase najbolj izstopata predstava True Romance, v kateri nastopata Fernando Belfiore in Peter de Vuyst, ter trilogija Hit White Rave, katere zadnji del, RAVE, bo doživel premiero na letošnjem avignonskem festivalu. Kejžar je tudi iniciator in avtor koncepta za niz plesno-umetniških festivalov Spider, Spider Expand!, Spider White in Spider Slang, ki od leta 2010 potekajo v šestih evropskih mestih: Lyonu, Berlinu, Atenah, Zagrebu, Bruslju in Ljubljani. Kot pedagog in gostujoči koreograf Kejžar redno sodeluje z institucijami, kot so salzbruški SEAD, dunajski ImpulsTanz, taiwanska TUNA, moskovski TSEH in singapurski Frontiere Dance Land.

Priznani španski flamenko vokalist Niño de Elche je v Španiji pravi zvezdnik, ki deluje na različnih glasbenih scenah od elektronske preko rokerske in industrijske do psihedelične, pa tudi na področju uprizoritvene umetnosti, ker mu uporaba telesa kot takega in prevpraševanje telesnosti še zdaleč nista tuja. Sodeloval je z vrsto vplivnih umetnikov in glasbenikov, med drugim tudi z Detakon group, Mario Muñoz, Juanom Carlosom Leridajem in Israelom Galvánom. Netipični punk pevec in strupeni pevec sta zgolj dve oznaki, ki so mu jih kritiki in občinstvo podelili. Svojo unikatno eksperimentalno vizijo flamenka  je že predstavljal v takšnih kult(urn)ih hramih, kot sta Mercat de les Flors v Barceloni in Théâtre de la Ville v Parízu. V letošnjem letu bo Niño de Elche izdal najprej svoj četrti, nato pa tudi peti glasbeni album. Prvega "Voces del Extremo" bo produciral Daniel Alonso iz zasedbe Pony Bravo, drugega pa bo de Elche posnel v sodelovanju s francoskim kitaristom Joséjem Sánchezom.

Matej Kejžar, Avignon, Francija

Povezani dogodki

Pekinpah Kink Kong, 9. 6. 2015
Prihaja festival Pajek Sleng