LGL, 12. 3. 2014

Premiera predstave Lublana na odru LGL

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) so na oder postavili predstavo Lublana Petra Vodičke, ki je nastala po motivih knjige Janeza Kajzerja S tramovi podprto mesto. Premiera predstave v režiji Uroša Trefalta je bila napovedana že prejšnji teden, a so jo prestavili na 15. marec. Uprizoritev bo otroke in odrasle popeljala na pot po zgodovini Ljubljane.
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

Lublana je zgodba o mestu in ljudeh, ki so ga bistveno zaznamovali po potresu leta 1895. Pripoveduje o tem, kako je v Ljubljano pripeljal prvi vlak, o baronu, ki je izumil televizijo, o tem, kako je gorelo gledališče, zasvetila prva žarnica in o tem, kako so zgradili nebotičnik.

Predstava idejo črpa v delu S tramovi podprto mesto in tako ponuja poljudno mešanico zgodovinskih trenutkov in prigod, združenih v kolaž lutk, igralcev, fotografij, litografij, slik in filmov. Mednarodna skupina sodelavcev pod Trefaltovim vodstvom bo po zagotovilih LGL ustvarila enkraten doživljajski dogodek, ki bo obogaten z najsodobnejšo tehnologijo, imenovano mapping.

Kot je pojasnil Trefalt, je mapping zahtevna, skoraj unikatna tehnika, ki je med drugim botrovala prestavitvi premiere. Je še najbližje 3D projekciji oziroma projekciji na realne objekte, s čemer so ustvarili umetno scenografijo in imaginarni gledališki prostor. Tako bodo s pomočjo starih razglednic in fotografij stavb naredili prostorsko animacijo ter s tem ustvarili rekonstrukcijo stare Ljubljane.

Mapping bo v predstavi kot tretji igralec, ki bo pomagal ustvariti prostor, igralci pa bodo poskrbeli za predstavitev vzdušja 19. stoletja, je povedal Trefalt.

Zgodba predstave se začne s prizorom, ko dva ljubljanska smetarja doleti presenečenje. Ob slučajnem postanku v bližini antikvariata se srečata z rahlo prismuknjenim starinarjem. Na videz brezskrben klepet se kmalu spremeni v pustolovščino, ko starinar, ki verjame v vsemogočnost skrivnostne knjige svojega prastrica, smetarja povabi, da se odpravita z njim v knjigo. V njej morata najti skrito geslo, s katerim bosta Ljubljano rešila pred vnovičnim potresom.

Predstava je namenjena otrokom, starejšim od 6 let, pa tudi mladini in odraslim. V njej nastopajo Asja Kahrimanović, Miha Arh, Jan Bučar in Matevž Müller k.g.. Dramaturginja je Zala Dobovšek, za likovno podobo je poskrbela Bara Čechova, za glasbo pa Vasko Atanasovski.

Uroš Trefalt je študiral režijo in dramaturgijo na Akademiji lepih umetnosti v Pragi, kjer je leta 1990 magistriral. Leta 1993 je kot Fulbrightov štipendist opravljal doktorski študij v New Yorku. Režiral je več kot 20 gledaliških predstav v Sloveniji, na Češkem, Slovaškem in v ZDA. Je avtor knjige Osnove lutkovne režije. Izdal in uredil je slovenski prevod knjige Zgodovina evropskega lutkarstva. Od leta 1997 ustvarja kot režiser, scenarist, urednik in art direktor televizijskega oblikovanja. Poučuje na filmski šoli FAMU v Pragi.

 

Povezani dogodki