STA, 31. 7. 2020

Premiera mednarodnega plesnega projekta Stičišče srečanj bo hkrati v Ljubljani in na otoku Tenerife

V Plesnem teatru Ljubljana in vzporedno na otoku Tenerife bo drevi premiera plesne predstave Stičišče srečanj. V predstavi Carlote Mantecon bo nastopilo pet neprofesionalnih plesalk in en plesalec. Vsi nastopajoči v mednarodnem plesnem projektu so starejši od 65 let.
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek

Predstava bo hkrati potekala na dveh lokacijah, v dvorani PTL v Sloveniji in dvorani La Granja v mestu Santa Cruz na Tenerifu. V Sloveniji bo pričetek ob 21.30, na Tenerifu pa zaradi časovne razlike ob 20.30.

Plesna predstava Stičišče srečanj preizprašuje plesni gib neprofesionalnih plesalcev in plesalk. Na odru svojo plesno govorico predstavijo tri ženske in moški iz Slovenije ter ženski s Tenerifa. Vsako njihovo telo pripoveduje svojo zgodbo, svoj gib, ki nosi spomine prehojene poti, so zapisali pri PTL.

Človeško telo je oblika, v katero so vpisani gibi nekega življenja. Šest neprofesionalnih plesalcev iz Ljubljane in Tenerifa združuje neustavljiva želja po plesu. Njihova opolnomočena telesa se povežejo v razpršeni koreografiji, s katero vplivajo na razumevanje plesne zgodovine. Stičišče srečanja postane skupni prostor podob skozi objektiv, ki se prepletajo s premikajočimi telesi v živo.

Plesalci in soustvarjalci giba so Maria de la Cruz Alvarez Galvan, Maja Culiberg, Wenceslao Gutierrez Barrios, Majda Lekše, Metoda Pavlič in Mari Lina Sanchez Diaz. Nastopajoče je Carlota Mantecon izbrala na desetdnevni delavnici oktobra lani v Ljubljani. Nastopajoči prihajajo iz zelo različnih okolij in nimajo profesionalne plesne izobrazbe. Pod vodstvom koreografinje so razvili lasten, avtonomen plesni gib, ki v plesni pokrajini išče svoj izraz.

Režiserka in koreografinja je Carlota Mantecon, oblikovalka zvoka je Luz Prado Codina, za delo z glasom pa je zaslužna Tamara Ascanio. Dramaturginja in asistentka je Urša Adamič, kostumografinja je Silvia Navarro. Za umetniški video sta poskrbela Pila Rusjan in Alberto Reveron, ki je zaslužen tudi za montažo.

Carlota Mantecon (1984) se je rodila na otoku Tenerife v Španiji. Je plesalka, koreografinja, umetnica, ki ustvarja na področju uprizoritvenih umetnosti. Pri ustvarjalnem delu se osredotoča na raziskovanje telesa v gibanju v dialogu z drugimi umetniškimi zvrstmi. Podiplomski študij sodobnega plesa je končala na London Contemporary Dance School. Od leta 2016 se ukvarja predvsem s starejšo generacijo na Tenerifu.

PTL