Mestno gledališče Ptuj / SiGledal, 4. 12. 2020

Pred petindvajsetimi leti ustanovitev javnega zavoda Gledališče Ptuj

4. decembra 1995 je bil ustanovljen javni zavod Gledališče Ptuj. Prvo uprizoritev novega gledališča so na oder postavili 26. februarja 1996 – šlo je za monodramo Wilhelma Reicha Govor malemu človeku v izvedbi Vlada Novaka in režiji Sama M. Strelca.
:
:

Foto: Arhiv Mestno gledališče Ptuj

Za počastitev 25. obletnice ustanovitve Mestnega gledališča Ptuj so pripravili virtualno predstavitev gledališke stavbe in spregovorili o delovanju gledališča v obdobju preteklega četrt stoletja in tudi širše.

Projekt obsega album 360 stopinjskih prostorskih fotografij, album klasičnih fotografij, prostorski 360 stopinjski video in video pogovora o gledališču med Mihaelom Tošem in Petrom Srpčičem, z voščilom županje Nuške Gajšek, prav tako posnet v prostorski, 360 stopinjski tehniki.

Ob 25. obletnici so na spletu objavili tudi pogovor s prvim direktorjem gledališča, Francijem Mlakarjem, ki ga je posnel njegov naslednik in soustanovitelj Samo M. Strelec, in pogovor z aktualnim direktorjem gledališča, Petrom Srpčičem.

Mihael Toš je tudi avtor kronike gledališča Stadttheater Pettau 1786 – 1918, ki bo za jubilej Mestnega gledališča Ptuj objavljena v sodobnih digitalnih oblikah. Prve vsebine bodo dostopne v drugi polovici decembra, z nadaljevanji vse do junija 2021.

Projekt je nastal v sodelovanju med Agencijo Toš, Mestnim gledališčem Ptuj in Mestno občino Ptuj.

V času, ko je tudi ptujsko gledališča zaprto, vabijo k ogledu posnetkov predstav iz preteklih sezon: Najstarejša obrt (a. Paula Vogel, r. Peter Srpčič), Kurent (a. Aleš Šteger, r. Saša Jovanović, Peter Srpčič), Zgodovina nasilja (a. Edouard Louis, r. Ivica Buljan), Zabava za Borisa (a. Thomas Bernhard, r. Snežana Trišić), Vsakih sedem valov (a. Daniel Glattauer, r. Alen Jelen), in Prava baba (a. in r. Peter Srpčič).

MGP