SLOGI, 25. 5. 2017

Poti h gledališki pedagogiki

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vabi v torek, 13. junija 2017, na strokovno usposabljanje Poti h gledališki pedagogiki, ki bo potekalo od 10. do 17. ure v dvorani v 1. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana).

Foto: Arhiv SLOGI

Gledališka pedagogika se kot kulturno-vzgojni pristop ali didaktična metoda vedno bolj uveljavlja. Strokovnim delavcem iz vzgojno-izobraževalnih zavodov in kulturnih ustanov pojem nikakor ni tuj, številni bi celo potrdili, da gledališko pedagogiko vsaj občasno uporabljajo ob svojem delu. Vendar formalnega izobraževanja za poklic gledališkega pedagoga z definiranim profilom v Sloveniji zaenkrat še ni. Slovenski gledališki inštitut želi opozoriti na nujnost jasne opredelitve strokovnega področja gledališke pedagogike in pomembnost profesionalizacije tega poklicnega profila, ki lahko deluje tako v vzgojno-izobraževalnih zavodih kot v kulturnih ustanovah.

Izobraževanje bo osvetlilo področje gledališke pedagogike s teoretskega in praktičnega vidika ter bo sledilo nemški praksi izobraževanja gledaliških pedagogov. Izvajalka strokovnega usposabljanja je Denitsa Stoyanova, diplomirana igralka in študentka gledališke pedagogike iz Berlina. V okviru mednarodnega programa izmenjave in pridobivanja prakse v Slovenskem gledališkem inštitutu nam bo predstavila svojo pot h gledališki pedagogiki ter način in vsebine izobraževanja na tem področju v Nemčiji.

Urnik izobraževanja

9:30 - 10:00  Prihod in registracija
10:00 - 13:00  Gledališka pedagogika - interaktivno predavanje (lecture performance) s katerim bodo udeleženci spoznali možnosti izobraževanja in uporabe gledališke predagogike ter študijske vsebine in poklicne pogoje.
13:00 - 14:00  Odmor za kosilo
14:00 - 17:00  Gledališka pedagogika za pokušino - predstavitvena delavnica s primeri in vajami za uporabo v praksi in nadaljnji razvoj

Strokovno usposabljanje poteka v okviru nacionalnega kulturno-vzgojnega projekta Gleda(l)išče v sklopu programa Eden drug'mu ogenj dajmo. Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada ter iz sredstev Ministrstva za kulturo RS. Udeležba je brezplačna.

Zaradi interaktivnega pristopa je število udeležencev omejeno. Prijavite se lahko do 5. junija 2017 oziroma do zasedbe prostih mest na naslov sandra.jenko@slogi.si.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16