LGMB, 4. 9. 2013

Poročilo 24. Poletnega lutkovnega pristana 2013

Poletni lutkovni pristan 2013 - mednarodni lutkovni festival, ki ga že 24. leto zapored prireja Lutkovno gledališče Maribor, je končan.
:
:

PLP / foto: Boštjan Lah

Od 2. avgusta do 3. septembra se je zvrstilo 18 različnih predstav, 4 ustvarjalne delavnice, skupina otrok pa se je udeležila enotedenske žonglersko-lutkovne delavnice, pod mentorskim vodstvom Svetlane Patafta in Krešimirja Fijačka. Ob koncu delavnic so si gledalci lahko ogledali produkcijo te delavnice. V avli gledališča je bila na ogled razstava z naslovom Lutkovna foto zgodba, hišnega fotografa Boštjana Laha.

Ob slovenskih lutkovnih predstavah so predstave prišle iz Češke, Bosne in Hercegovine, Slovaške in Madžarske. Festival je tokrat gostil slovensko premiero predstave Vselej ista zgodba– koprodukcija Studia Lutkovnega gledališča Maribor in Moment v sodelovanju z DAMU, Praga. Še zlasti pa se letošnji festival ponaša s predstavami iz niza Srečanje lutkovnih akademij in šol, ki so pokazale, da je lutkovna umetnost še kako prisotna in vsestransko angažirana (Vselej ista zgodba, Mrtve duše, Čarovnik iz oza, V spominu umor in Pekel na zemlji).

Obisk je bil tudi letos izjemen, saj smo našteli  več kot 6 tisoč obiskovalcev. Večina predstav je bila na ogled na prostem, nekatere pa so ustvarjalci izvedli na obeh odrih v Lutkovnem gledališču Maribor. Lutkovno gledališče Maribor se je že četrto leto zapored povezalo z nekaterimi kulturnimi institucijami v mestu in si v času festivala izmenjalo program z Umetnostno galerijo Maribor – tam je bila na ogled predstava Gledališče iz kovčka – in z Zvezo prijateljev mladine Maribor. Obe instituciji sta v Lutkovnem gledališču Maribor v času festivala izvedli ustvarjalne delavnice. Prvič pa je festival sodeloval tudi s časopisno hišo Večer in Večerkovim kotičkom, ki je mladim obiskovalcem pripravil veliko zabavnih in poučnih nalog.

V času festivala je otroška žirija ocenjevala predstave namenjene mladim gledalcem in sedmim otroškim lutkovnim predstavam podelila najvišje število – 25 zlatih zvezdic:
- Lutkovno gledališče FRU-FRU, Ljubljana: Vidkova srajčica
- Združenje za spodbujanje razvoja otrok in staršev Polna hiša, Hrvaška: Nekoč je bilo neko sonce
- Lutkovno gledališče Bobita, Madžarska: Peter in volk
- Lutkovno gledališče Mostar, Bosna in Hercegovina: Grdi raček
- Gledališče Piki, Slovaška: Pes pritepuh
- Gledališka družina Pinklec, Hrvaška: Kdo si ti?
- Lutkovno gledališče Ljubljana in Umetniško društvo Konj: Ti loviš!

Izmed teh pa so otroci, ki so redno prihajali na lutkovne predstave, izbrali zmagovalko – predstavo PES PRITEPUH, gledališča Piki s Slovaške in ji podelili posebno nagrado festivala - Maček iz žaklja.

Nagrajenim ustvarjalcem iskreno čestitamo, otrokom pa se zahvaljujemo za zvesto spremljanje predstav.

Poletni lutkovni pristan

Povezani dogodki