STA, 29. 6. 2018

Poletje v Kopru z lutkarji, klovni in uličnimi umetniki

Med 5. julijem in 26. avgustom bo v Kopru potekal 16. mednarodni festival uličnega in lutkovnega gledališča - festival PUF, na katerem bodo po besedah organizatorjev "lutkarji, klovni in ulični umetniki v Koper vnašali igrivost, presenečanja in čudenja za otroke in odrasle".
:
:

Matija Solce / Foto: Boštjan Lah

Program 16. festivala je zasnovan na uveljavljenih mojstrih in na novi generaciji ustvarjalcev iz Slovenije in tujine. V osmih tednih se bodo zvrstile uprizoritve, ki vključujejo tradicionalne lutke, predmetno gledališče, glasbene pravljice z lutkami, kamišibaj, branje ob lutkah, ulično gledališče, cirkus in druge dramske zvrsti.

"Svet lutkarstva in uličnega gledališča je tista umetniška zvrst, ki v otrocih in odraslih vzdrami radovednost, navdušenje, željo po sodelovanju in interakciji ter pogled onkraj resničnega," so zapisali pri Mednarodnem centru lutkovne umetnosti (MCLU) Koper.

Na festivalu bo tri dni gostoval Plavajoči grad, ki ga na Gradu Snežnik ustvarja koprski lutkar, glasbenik in režiser Matija Solce. V Koper se bo tako preselil del lutkovnega in uličnega programa s skupinami iz Italije, Slovaške, Češke, Avstralije, Danske in Japonske. V večernih urah pa se bo zvrstilo še šest glasbenih zasedb v sklopu Velikega orkestra Etno HistErie, ki gostuje po Sloveniji.

Solce bo sicer v Koper pripeljal posebni predstavi alternativnega predmetno-glasbenega gledališča, ki ju je realiziral v tujini - predstavo Deduško Lutkovnega gledališča Bratislava in predstavo po motivih Ane Karenina Sedmina v produkciji MCLU in praškega Studia Damuza.

Predstave festivala se bodo čez vse poletje vrstile po tri dni v tednu. Vsak četrtek, ob 10.30, bo na sporedu predstava za najmlajše otroke v parku Hlavaty pri koprski tržnici. Ob petkih bodo večerne predstave na Ukmarjevem trgu ali na napovedanem prizorišču. Ob sobotah, ob 10.45, predstave za vse na Pristaniški ulici na trgu pri kavarni Triglav. S tremi predstavami bo festival PUF gostoval v občini Ankaran, z eno pa v občini Izola.

Festival se bo s predstavo Potujoča kuhinja, maratonom kamišibaj in koncertom uglasbene poezije Srečka Kosovela sklenil v koprski Taverni.

 

Povezava: 16. PUF festival Koper

Povezani dogodki