SNG Maribor, 21. 5. 2012

Pogovor s Christopherjem Hamptonom

Jutri, 22. maja 2012 ob 17. uri bo pogovor z znanim angleškim dramatikom v Kazinski dvorani SNG Maribor vodila Vesna Milek.
:
:

Obisk znamenitega dramatika Christopherja Hamptona – s pogovorom in nato ogledom predstave – ponuja tako ustvarjalcem na eni in gledalcem na drugi strani enkratno priložnost srečanja z osebami, ki jih odlikuje nenadkriljiva eksplozija znanja.

Christopher Hampton, eden najbolj cenjenih sodobnih angleških dramatikov in eden od najboljših prirejevalcev proznih besedil v filmske scenarije in drame, si je svetovni sloves prislužil z oskarjem za filmsko priredbo romana Nevarna razmerja in nominacijo za oskarja za prirejeni scenarij filma Pokora.

Dramatik, scenarist, režiser in producent Christopher James Hampton se je angleškim staršem rodil leta 1946 v Faialu na Portugalskem, mladost pa je, zaradi očetovega dela, preživljal tudi v Jemnu, Egiptu, Hongkongu in na Zanzibarju. Pri osemnajstih je napisal igro When Did You Last See My Mother? in postal najmlajši dramatik, čigar delo so uprizorili na West Endu. Na univerzi v Oxfordu je z odliko diplomiral iz francoščine in nemščine. Nadaljeval je s pisanjem dram (Total Eclipse, The Philanthropist, Savages, Treats) in postal hišni dramatik londonskega gledališča Royal Court Theatre, prevajalec dramskih besedil in televizijski ter filmski scenarist. Leta 1985 je napisal odlično dramatizacijo Laclosovega romana Nevarna razmerja, ki jo je kasneje z režiserjem Stephenom Frearsom priredil v filmski scenarij, po katerem je leta 1988 nastala istoimenska svetovna filmska uspešnica z Glenn Close, Johnom Malkovichem in Michelle Pfeiffer v glavnih vlogah. K sodelovanju pri scenariju za film Valmont ga je v istem času povabil tudi Miloš Forman, a se je raje odločil za delo s Frearsom.

Za svoje ustvarjanje je prejel številne prestižne nagrade (oskarja za najboljši prirejeni scenarij za Nevarna razmerja in nominacijo za oskarja za prirejeni scenarij filma Pokora, dve nagradi Tony Awards, nagrado BAFTA Film Award za Nevarna razmerja, nagrado ALFS Award londonskih filmskih kritikov za Nevarna razmerja, posebno nagrado v Cannesu za scenarij filma Carrington, nagrado filmskega festivala v Hollywoodu za najboljšega scenarista leta 2007 itd.) in priznanja (med drugimi je leta 1999 prejel kraljičino priznanje C.B.E. za prispevek k literaturi). S Stephenom Frearsom sta leta 2009 ponovno sodelovala pri filmu Chéri (Hampton je dramatiziral istoimenski roman Sidonie Gabrielle Colette) z Michelle Pfeiffer v naslovni vlogi.

Avtor uspešnice Nevarna razmerja bo v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor delil svoj pogled na svet in umetnost, s katerim navdihuje generacije.