STA, 30. 11. 2012

Pod Ljubljanskim gradom nova otroška knjigarna LGL Zvezdica Zaspanka

Ob spodnji postaji ljubljanske vzpenjače je v Mestnem domu včeraj še uradno vrata odprla knjigarna Zvezdica Zaspanka. Prostor, v katerem je do avgusta otroško knjigarno imela založba Kres, je zdaj prevzelo Lutkovno gledališče Ljubljana, ki je tam že imelo svoj informacijski center in blagajno. Knjižni program bo sooblikovala založba Sanje.
:
:
foto Arhiv LGL
foto Arhiv LGL
foto Arhiv LGL

Novo otroško knjigarno bodo v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) vodili sami, založba Sanje pa bo skrbela za to, da bo v njej na voljo najbolj kakovostna knjižna bera, je povedal direktor LGL Uroš Korenčan. Kot je dodal, bodo v knjižni program v prihodnje vključili tudi strokovno lutkarsko literaturo, ki jo je po njegovem mnenju v slovenskem prostoru premalo.

Za prevzem knjigotrške ponudbe od založbe Kres so se v LGL odločili, ker v kriznih časih niso hoteli iskati novega najemnika, obenem pa je v dejavnostih javnega zavoda predvidena tudi knjigotrška dejavnost, je pojasnil Korenčan. V gledališču pričakujejo, da bodo v primerjavi s knjigarno Kres stroški nižji, saj je v istih prostorih že blagajna gledališča.

V knjigarni bo na voljo specializirana otroška in mladinska literatura, ponudili pa bodo tudi komercialne izdelke iz programa gledališča, kot so lutke in izdelki s podobami lutk, je pojasnil Korenčan. Obenem bo v knjigarni potekal tudi t.i. spremljevalni program, med drugim bodo vsako sredo popoldne v organizaciji Pripovedovalskega varieteja potekale brezplačne urice pripovedništva.

Ime za knjigarno so si izposodili pri lutki Zvezdice Zaspanke Mare Kralj, ki je prepoznavna znamka LGL. V zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja tudi podoba Zvezdice Zaspanke iz slikanice, ki jo je za založbo Sanje ilustriral Gorazd Vahen. Knjigarna bo, tako Korenčan, kot "dom Zvezdice Zaspanke" združil obe podobi te junakinje Frana Milčinskega Ježka.

Otroška knjigarna Kres pod gradom je svoja vrata zaprla avgusta po dobrih dveh letih delovanja. Razlogov za to je bilo, kot je takrat dejala direktorica Založbe Kres Seline Ambrož, več, med drugim je menila, da Mestna občina Ljubljana, ki jim je obljubila pomoč, ni bila več njihov sogovornik.