STA, 30. 1. 2013

Po Ravnjaku umetniški vodja mariborske Drame Diego de Brea

Vodenje mariborske Drame bo v novi gledališki sezoni prevzel režiser Diego de Brea, so potrdili v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Na položaju umetniškega direktorja Drame bo nasledil Vilija Ravnjaka, ki je Dramo vodil od leta 2006.
:
:

foto Sandra Požun

Direktorju SNG Maribor Danilu Roškerju konec avgusta poteče mandat in minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk mu je že potrdil še tretji mandat na čelu te mariborske ustanove, ki pod svojo streho združuje opero, balet in dramo. Medtem ko naj bi na mestu umetniškega direktorja opere ostal francoski dirigent Benjamin Pionnier, balet pa naj bi še naprej umetniško vodil Edward Clug, se umetniški vodja drame Vili Ravnjak umika s položaja.

Kot je za časnik Večer povedal Rošker, bo Ravnjaka v sezoni 2013/2014 nasledil režiser Diego de Brea. Informacijo so danes potrdili tudi v SNG Maribor.

Diego de Brea se je rodil leta 1969 v Novi Gorici. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral primerjalno književnost in umetnostno zgodovino, nato pa se je leta 1995 vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smer gledališka režija.

V preteklih gledaliških sezonah je ustvaril številne prepoznavne dramske, mladinske in lutkovne uprizoritve ter več avtorskih projektov. Med njegove najodmevnejše režije sodijo Federico - ugledališčena poezija Federica Garcie Lorce (MGL, 1999), Ionescov Kralj umira (PDG Nova Gorica, 2000) ter lutkovna operna predstava Eberharta Streula Papageno igra na čarobno piščal (LGL, 2002). V Celju je leta 2002 postavil muzikal Boba Fossa Chicago, v SNG Drama Ljubljana pa lansko sezono Genetovi Služkinji.

Ustvarjal je tudi v tujini. V Italiji je z operno pevko Eleonoro Jankovic po Wagnerjevih motivih zrežiral avtorski projekt z naslovom Leonora.

Za avtorski projekt Dvoboj v izvedbi gledališča Glej je leta 2002 prejel posebno nagrado Borštnikovega srečanja, istega leta je prejel tudi zlato ptico za gledališko režijo. Leta 2005 je na Borštnikovem srečanju prejel nagrado za estetski preboj, in sicer za uprizoritvi Kraljica Margot (SMG, 2005) in Edvard Drugi (SNG Drama Ljubljana, 2005).

V Mariboru je režiral otroško uprizoritev Hrestač v sezoni 2000/2001 in avtorski projekt Mali princ v sezoni 2007/2008. Lani pa je v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) na oder postavil Veliki briljantni valček Draga Jančarja, ki je nastal v koprodukciji med mariborsko in ljubljansko Dramo.