Maska, 2. 4. 2021

Po 22 letih se poslavlja Janez Janša, na mesto direktorice Maske stopa Alja Lobnik

Dolgoletni direktor in umetniški vodja zavoda Maska, Janez Janša, se po 22 letih poslavlja. Prostor pušča mlajši generaciji. Slovo jemlje tudi Sloveniji, pot, tako življenjsko kot akademsko, nadaljuje v Berlinu.

Janez Janša in Alja Lobnik / Foto: Arhiv Maske

Ko je Janez Janša, takrat še Emil Hrvatin, prevzel vodenje Maske, je ta izdajala revijo za scenske umetnosti – minulo leto so praznovali 100. obletnico izida prve številke – pod njegovim vodstvom pa je zavod razvejal svojo dejavnost še na založništvo, produkcijo in izobraževanje.

S svojo aktivno držo je zagotovil ne le, da je Maska obstala, temveč, da se je s poglobljeno in drzno obravnavo družbeno-političnih aktualnosti tako na polju umetnosti kot teorije zapisala na mednarodni zemljevid. Sled je pustil tudi kot borec za pravičnejšo, dostojno in zlasti enakopravno kulturno politiko do nevladnega sektorja in samozaposlenih. Velja za enega najpronicljivejših in preciznih mislecev družbe, kulture in politike, ki je tudi umetniško sooblikoval prostor in smernice.

Z aprilom je na mesto direktorice in umetniške vodje Maske stopila Alja Lobnik, ki se je uveljavila kot publicistka in kritičarka na polju performativnih umetnosti. Delovanje zavoda Maska je spoznavala zadnji dve leti, ko je skupaj s Pio Brezavšček sourednikovala reviji Maska ter snovala Seminar sodobnih scenskih umetnosti. Prav tako sta s Pio sourednikovali spletnemu portalu Neodvisni. Svojo natančno kritiško in teoretsko misel je pred tem brusila na Radiu Študent, Studiu City, Kriteriju, Amfiteatru in številnih drugih teoretsko naravnanih platformah in publikacijah.

V intervjuju s Kristino Božič je za spletni medij Mešanec.si dejala: »Osebno se mi zdi pomembno, da imamo ozaveščeno, kaj so principi in načini delovanja, za katere bi lahko rekli, da so feministični. Kakšno delovanje na obstoječih pozicijah je to? 
S tem vprašanjem sem se veliko ukvarjala, ko sem izvedela, da z aprilom prevzemam vodenje zavoda Maska. Odgovoren si za kolektiv na poziciji, kjer je pomembno, kako deluješ in vzpostavljaš odnose, tako navznoter kot navzven. Vedno delamo napake. A nujno se mi zdi, da ves čas ohraniš določeno samorefleksijo in distanco do samega sebe, da preizprašuješ načine postopanja, ki so nam skoraj vpisani v obnašanje. Ki so normalizirani in jih ne prevprašujemo. Feministični principi pa zagotovo zajemajo tudi skrb in solidarnost.« 

Maska