Slovensko mladinsko gledališče, 10. 1. 2010

Pletenje

V nedeljo,10. 1. in v ponedeljek 11. 1. ob 19.30 v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča brezplačen ogled predstave PLETENJE.
:
:

Na fotografiji Damjana Osredkarja: Damjana Černe

"V letu 2008 sem v muzeju De Young v San Franciscu videla retrospektivno razstavo Louise Nevelson. Prevzela me je veličina njenega dela, sestavljanje najdenih lesenih koščkov v izjemne kompozicije zgodb. Hkrati me je presenetila njena življenjska zgodba – po poti velikih umetnikov se je podala iz Amerike v Evropo, da bi našla samo sebe, pri čemer je zapustila svojega sina in ga prepustila materi.

Pričela sem se spraševati, kako daleč se spuščajo ženske umetnice danes, kakšne so njihove poti, kakšnim odrekanjem, življenjskim pogojem so izpostavljene na dveh različnih kontinentih. Podala sem se v intervjuje z umetnicami v Sloveniji in Ameriki ter poskušala razstreti polja ljubezni, strasti, umetnosti, materinstva, družine, osame, preživetja, želja. Zanimalo me je, kako lahko vse skupaj prepletemo in spletemo ter se medtem še vedno smejimo?

In nastala je kompozicija, variacija ženskega življenja, zgodba tebe, mene, nas, ki ne želi kritizirati, moralizirati ali podučevati, temveč le odpirati, raziskovati pogled sistema življenja. Ne zato, da bi dokončala stavek, ki sem ga nekoč začela, temveč zato, da bi spletla novo poglavje in morda odpletla, razdrla še kakšen vozel." —
 
Barbara Kapelj Osredkar

Zasnova, režija in vizualni koncept / Concept, direction and visual concept: Barbara Kapelj Osredkar

Produkcija / Production: Zavod Masa
Soprodukcija / Coproduction: Fringe Festival San Francisco (USA), Slovensko mladinsko gledališče, Festival Ex Ponto, Ljubljana (SLO)

Glasba / Music: Bojana Šaljić
Video, zvok, fotografija / Video, sound, photography: Damjan Osredkar
Oblikovanje Luči / Lighting design: Matjaž Brišar, Matjaž Černe

Igra / Cast: Damjana Černe

Sodelujoče umetnice - glasovi / Participating artists - voices:
Anne Halprin, Amal Bisharat, Ana Stegnar, Ana Šalamun, Barbara Kapelj Osredkar, Barbara Stupica, Becky Jackson, Bojana Šaljić, Damjana Černe, Dragica Čadež, Elisabeth Fall, Erica Johnson Debeljak, Laura Albert, Lane Stranić, Maja Delak, Maja Šubic, Marjorie Sturm, Mateja Bučar, Neda R. Bric, Neža Maurer, Nina Meško, Olga Kacjan, Rene Rusjan, Rowene Ritchie, Sarah McNitt, Scatha G. Alison, Simona Semenič, Sinja Ožbolt, Tijana Zinajić, Treacy Corrigan


Več o predstavi na povezavi: http://www.bar-ok.com/projects/performances/knitting/
Slovensko mladinsko gledališče, 2. 12. 2009
Ta veseli dan kulture v Slovenskem mladinskem gledališču
Slovensko mladinsko gledališče, 8. 1. 2010
Pogumen eksperiment in odličen rezultat
Slovensko mladinsko gledališče, 12. 11. 2009
Pier Paolo Pasolini in naš čas