CK Španski borci, SNG Maribor, 8. 3. 2016

Plesna skupina Bitef s predstavo Ptiči gostuje v Mariboru in Ljubljani

Gledališče Bitef in njegova plesna skupina – edina stalna skupina za sodobni ples v Srbiji – bodo s predstavo Ptiči v koreografiji Edwarda Cluga gostovali v Stari dvorani SNG Maribor 10. marca 2016, v Ljubljani pa v Centru kulture Španski borci 11. marca 2016 v okviru programa Uvoz-izvoz v produkciji Zavoda EN-KNAP.
:
:
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković

Po izjemnem uspehu Clugove Božanske komedije (ki smo jo leta 2012 videli tudi v Španskih borcih), je srbsko plesno gledališče Bitef (Bitef teatar) s koreografom Clugom po predlogi starogrškega komediografa Aristofana ustvarilo še plesno predstavo Ptiči

Koreograf Edward Clug: "Ko pomislim na ptiče, mi najprej pride na misel njihovo petje, glasovi, ki jih proizvajajo. Zanimivo je, da ljudje v urbanih okoljih ali v naravi ptiče v glavnem slišimo, ne pa vidimo. Preprosto se zlivajo z zvoki, ki jih slišimo med dnevom. To sem želel na poustvariti na odru in v gledališču.

Pri poustvarjanju Aristofanove komedije Ptiči sem se namerno oddaljil od njene zgodbe in se posvetil prvinskemu odnosu med ptiči in plesom, ki izhaja iz Erosa, kar je povezava, ki jo je mogoče zaslediti pri enem najbolj priznanih analitikov Aristofanovih Ptičev, ameriškem piscu Williamu Arrowsmithu. Piše, da krila lahko obravnavamo kot falos, in ta mitološka metafora je bila moje izhodišče za vstop v Aristofanovo zgodbo.

Zamisel je bila zgraditi lastno Kukavičje Mesto – naše gnezdo želja ali kletko naši radovednosti. Vemo, da so ptiči to utopijo zgradili visoko med nebom in zemljo. Ljudje si odtlej prizadevajo, da bi gradili čim višje stavbe in se s tem kar najbolj približali bogu, pri čemer pa pozabljajo, da višje ko se dvigajo proti nebesom, manjši so videti z Zemlje.

Ta ljudska ironija v sebi zajema toliko vztrajnosti, kolikor je je v detlovem vrtanju v les v iskanju hrane – trmastem in brezplodnem."

Jelena Kajgo, umetniška direktorica Bitef Dance Company o predstavi: "Sodelovanje z Edwardom Clugom je privilegij za vsakega plesalca in vsekakor spada med najpomembnejše trenutke ustvarjanja plesne skupine Bitef. Po izjemnem uspehu njegove Božanske komedije (ki je prejela nagrado »vetar« na festivalu v Puli, nagrado za najboljšo predstavo na festivalu INFANT in nagrado Dimitrije Parlić za najboljšo koreografijo v letu 2011), smo se odločili, da se Edwardu pridružimo pri novem odrskem izzivu: plesni predstavi po predlogi Aristofanovih Ptičev. Gre za nadaljevanje repertoarne politike, katere cilj je skozi mejnike svetovne literature (Othello, Božanska komedija, Soneti, Don Juan…) občinstvu približati različne oblike in stile plesnega gledališča.

Po vzoru svojih prejšnjih del je avtor Aristofanove Ptiče uporabil le kot izhodišče za svoje ideje ter ustvaril predstavo, ki je polna duhovitih in ironičnih metafor, utopističnih simbolov, podob radikalnega eskapizma in pobega iz represivne resničnosti. Clug uporablja svoj izvirni in navdihujoči plesni jezik za pogravanje s temi koncepti, ki so enako poznani sodobnemu človeku, kot so bili Staremu Grku – frustriranem in zadušenem med zemljo in nebom."

Plesna skupina Bitef (Bitef dens kompanija) je bila zasnovana leta 2009 v beograjskem gledališču Bitef, sestavlja jo osem stalnih in nekaj gostujočih igralcev. V zadnjih letih je gostovala po vsej Srbiji. Sodeluje z mednarodno uveljavljenimi koreografi, med drugim tudi s slovenskimi (Matjaž Farič, Branko Potočan, Edward Clug).

Edward Clug, SNG Maribor, CK Španski borci, Srbija

Povezani dogodki